ua en ru

Фондові торги в Японії 17 листопада 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,19%

Фондові торги в Японії 17 листопада 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,19%. Незважаючи на негативну динаміку протягом сесії, до закінчення торгового дня інвестори проявили оптимізм на тлі зростання цін на нафту і ключові метали.
Американські нафтові ф'ючерси Light Sweet до закриття сесії подорожчали на 3,2% - до 102,6 дол./бар., що позитивно позначилося на котируваннях найбільших нафтовидобувних компаній Країни висхідного сонця. Так, акції Japan Petroleum Exploration зросли в ціні на 3,6%, а компанії Inpex - на 1,2%.
Зростанням відзначилися й провідні металургійні компанії Японії. Зокрема, один з найбільших представників сектора Sumitomo Metal Mining продемонстрував зростання котирувань на 1%, викликане підвищенням цін на Лондонській біржі металів. Індекс цін на шість ключових металів (мідь, алюміній, свинець, нікель, олово і цинк) виріс на 1,3%.
Також досить позитивна динаміка спостерігалася і серед японських експортерів. На тлі зупиненого зміцнення японської ієни по відношенню до долара їх акції закрилися в "плюсі". Так, папери найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor виросли в ціні на 1,5%. Підвищенням котирувань відзначилися й виробники електроніки: акції Toshiba подорожчали на 1,9%, а її конкурентів Kyocera і Panasonic - на 1,2%.
За підсумками торговельної сесії 16 листопада 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 16,47 пункту (+0,19%) і склав 8479,63 пункту. Курс долара до ієни на закриття торгів не змінився по відношенню до курсу попереднього дня і склав 77,01 ієни/дол.