ua en ru

Фондові торги в Японії 16 березня завершилися зростанням індексу Nikkei на 5,68%

Фондові торги в Японії 16 березня завершилися зростанням індексу Nikkei на 5,68% після обвалу ринку напередодні. При цьому фондовий ринок "просідав" протягом двох торгових сесій поспіль. У ході торгової сесії 14 березня Nikkei обвалився на 6,18%, що стало самим значним спадом індексу з жовтня 2008 г., торгова сесія 15 березня принесла ще більші втрати, коли Nikkei опустився більш ніж на 10%, повідомляє РБК.
Обвал ринку відбувся на тлі ситуації в Японії, яка пережила найсильніший за 140 років землетрус і слідом за ним руйнівне цунамі. Поки ніхто не береться підраховувати збитки, але вже зараз ясно, що масштаб руйнувань величезний. Напередодні в британській пресі повідомлялося, що на відновлення країни потрібно більше 100 млрд євро.
Інвестори побоюються, що стихійне лихо викличе серйозні економічні наслідки не тільки для самої Японії, що відчуває серйозні проблеми на тлі старіння населення, а й поставить під удар відновлення світової економіки.
Тим часом зростанню ринку сьогодні сприяють дії Банку Японії, який спробував врятувати ситуацію на ринку, додатково виділивши на його підтримку 61 млрд дол. При цьому аналітики відзначають, що цим Банк Японії не обмежиться і може виділити в найближчому часі додаткові кошти, що сприятливо вплинуло на активність інвесторів в ході торгової сесії.
У складі індексу Nikkei більшість компаній сьогодні демонстрували висхідну динаміку котирувань, при цьому в "мінусі" продовжують перебувати енергетичні компанії країни. Особливо плачевно ситуація на АЕС "Фукусіма" позначилася на котируваннях оператора аварійних АЕС - японської компанії Tokyo Electric Power Co., які в ході двох попередніх сесій опускалися на 23,7% (14 березня) і 24,7% (15 березня) відповідно. При цьому ринкова вартість TEPCO за два дні скоротилася на 18 млрд дол.
Тим часом котирування компанії Toshiba, яка займається виробництвом ядерних реакторів, в ході сьогоднішньої сесії опустилися лише незначно (-0,3%), хоча в ході двох попередніх торгових сесій котирування компанії знижувалися набагато сильніше (в ході торгової сесії 15 березня вони обвалилися на 19,5%).
Відзначимо, що на тлі новин від Банку Японії в істотному "плюсі" виявився фінансовий сектор країни. На 6,34% подорожчали акції Bank of Yokohama, на 4,63% - Chiba Bank LTD і на 4,38% - Mitsubishi UFJ Financial.
За підсумками торгів 16 березня 2011 р. індекс Nikkei виріс на 488,57 пункту (+5,68%) і склав 9093,72 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,82 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,79 ієни/дол.