ua en ru

Фондові торги в Японії 16 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,81%

Фондові торги в Японії 16 червня 2010 р. завершилися зростанням зведеного індексу Nikkei на 1,81%, повідомляє РБК. Позитивне враження на інвесторів справили національна макроекономічна статистика, зростання цін на сировину і оптимістичні прогнози по продажах напівпровідників. Всі ці новини змусили японських гравців сподіватися на швидке відновлення світової економіки, що повинне сприятливо позначитися на прибутку японських корпорацій.

Доповідь Міністерства торгівлі Японії показала, що попит на послуги в країні значно виріс - вперше за декілька місяців. Це стало свідченням того, що відновлення національної економіки стало відчутно і для окремих домогосподарств. Обнадійлива статистика сприяла активності на біржових майданчиках і спонукала інвесторів до ризику.
Зміцнення євро по відношенню до ієни пробудило інтерес гравців до цінних паперів виробника фототехніки Canon Inc., який отримує значну частку доходів від продажів на європейських ринках. На закритті торгових майданчиків котирування акцій компанії виросли на 3,9%. На цьому фоні узяли курс на підвищення і котирування акцій автомобілебудівної компанії Toyota Motor Corp., одним з найбільших ринків збуту якої є європейський, - за підсумками торгів їх ринкова вартість виросла на 1,2%.
Папери японського виробника ігрових приставок Nintendo Co., одержуючого значні доходи від продажів в Європі і Північній Америці, подорожчали на 5%. До зростання котирування акцій компанії підштовхнули корпоративні новини: на конференції, що проходила під час торгів, в Лос-анджелессе Nintendo презентувала нову ігрову приставку, яка генерує тривимірне зображення і не вимагає при цьому носіння спеціальних окулярів.
Значний вплив на котирування високотехнологічних компаній надало повідомлення виробника напівпровідникових мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing. Компанія підвищила прогноз за світовим обсягом продажів мікросхем в 2010 р. - по оцінках фахівців, в порівнянні з минулим роком вони зростуть на 30%. У квітні зростання продажів Taiwan Semiconductor прогнозувалося на рівні 22%. Ці вісті сприяли зростанню котирувань акцій найбільшого світового виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. на 2,5%.
Торги по акціях Tokyo Electron Ltd., другого в світі виробника напівпровідникового обладнання, також закрилися в "плюсі" - цінні папери подорожчали на 2,3%.
Зростання цін на сировинні товари викликало активність інвесторів по відношенню до паперів найбільшої в країні постачальника сировини Mitsubishi Corp.: на закритті торгової сесії акції компанії подорожчали на 2,3%. Інвестори не обійшли стороною і найближчого конкурента Mitsubishi - Mitsui & Co., акції якої відреагували зростанням на 4,4%.
За підсумками торгів 15 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 179,26 пункту (+1,81%) - до 10067,15 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,08 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 91,42 ієни/дол.