ua en ru

Фондові торги в Японії 16 липня 2013 р. закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,64%

Фондові торги в Японії 16 липня 2013 р. закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,64%. У ході сесії біржовий індикатор досяг максимуму за 7,5 тижнів на сприятливому зовнішньому тлі, підтримуваному ослабленням ієни. Висхідній динаміці котирувань сприяли новини з КНР, згідно з якими ВВП Китаю в II кварталі 2013 р. виріс на 7,5% в річному численні. Офіційна оцінка економічного зростання країни в квітні-червні 2013 р. збіглася з очікуваннями аналітиків, виключивши побоювання щодо темпів розширення китайської економіки і ризику "жорсткої посадки".

Макроекономічна статистика з КНР підняла котирування гірничодобувних компаній, залежних від ціни на метали на товарному ринку. На цьому тлі американські біржі виросли за підсумками торгів 15 липня, зростання котирувань спостерігалося і на азіатських торгових майданчиках. Напередодні фондові торги в Японії не проводилися у зв'язку зі святкуванням Дня моря.

Ослаблення ієни до рівня 100,07 ієни/дол. сьогодні вранці сприяло зростанню котирувань компаній-експортерів. Серед японських "блакитних фішок" зростанням капіталізації характеризувалися виробник споживчої електроніки Panasonic (акції підвищилися в ціні на 1,9%), виробник фототехніки Nikon і виробник кондиціонерів Daikin, папери яких підвищилися в ціні на 1,5%.

Акції виробника автомашин Subaru - Fuji Heavy Industries - зросли в ціні на 1,8% після того, як японські ділові ЗМІ написали, що компанія має намір відзвітувати про квартальний операційний прибуток у розмірі 70 млрд ієн (701 млн дол.).

Сезон корпоративної звітності був відкритий раніше американської Alcoa і незабаром почнуть звітувати японські компанії.

На 1,74% виросли в ціні папери японської автомобілебудівної Nissan, яка напередодні презентувала в Індії відроджену марку Datsun, від якої компанія відмовилася 30 років тому. Оновлений бренд орієнтований на швидкорослі ринки Індії, Індонезії та Росії і, на думку керівництва компанії, дозволить дати новий імпульс зростанню бізнесу Nissan на ринках, що розвиваються, де вже сформувався "новий тип покупців авто".

Тиск на Nikkei надали котирування рітейлера Fast Retailing, опустилися на 1,8%.

За підсумками торгів 16 липня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,64% і склав 14599,12 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня (12 липня) на 0,9 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,75 ієни/дол.