ua en ru

Фондові торги в Японії 15 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,5%

Фондові торги в Японії 15 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,5%.

Фондові торги в Японії 15 січня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,5%, приводом для чого стали сильні макроекономічні дані з США, воодушевившие інвесторів по всьому світу.

Відмінною новиною з США для японських інвесторів стали свіжі дані з роздрібних продажів у Штатах. Обсяг роздрібних продажів у США в грудні 2013 р., згідно з доповіддю Міністерства торгівлі країни, збільшився на 0,2% порівняно з попереднім місяцем. Реальна динаміка показника виявилася вище очікуваної: аналітики прогнозували, що зростання складе 0,1%. За вирахуванням продажу транспортних засобів показник у грудні 2013 р. виріс на 0,7% в місячному численні, що також перевищило очікування експертів, які передбачали зростання на 0,4%.

Хороші макроекономічні показники сприяли зміцненню долара по відношенню до ієни, що не могло позитивно позначитися на котируваннях великих японських експортерів, традиційно виграють на тлі зменшення національної валюти Країни висхідного сонця. Таким чином, паперу Canon Inc., одержує більшу частину своїх доходів за кордоном, подорожчали на 0,4%, акції Ricoh Co. Ltd. додали в ціні 3,6%, котирування Panasonic Corporation піднялися на 3,7%.

Аналогічна динаміка спостерігалася і серед автовиробників, здебільшого орієнтованих на зарубіжні ринки. Папери Toyota Motor додали в ціні 1,5%, акції Nissan Motor Co. подорожчали на 0,4%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 0,9%.

Нагадаємо, що торговельна сесія в Токіо напередодні призвела до зниження індексу Nikkei на 3,08%, що стало найістотнішим падінням індексу за день за п'ятимісячний період. Нинішні торги стали для індексу найприбутковішими за чотири місяці. Протягом минулого 2013 р. провідний індекс Країни висхідного сонця за підтримки ультрам'якої монетарної політики злетів на 57%. Початок 2014 р. видався для індексу більш спокійним. Однак не варто забувати, що рік лише розпочався, і Nikkei може в будь-який момент відновити своє ралі, розпочате роком раніше.

Оператор мобільного зв'язку SoftBank, ціна паперів якого зросла на 25% порівняно з їх початковою вартістю, стала другою в списку найяскравіших компаній на біржі, поступившись перше місце у 2013 р. лише автовиробника Mazda. Котирування SoftBank за підсумками торгів піднялися на 1,4%, за підсумками сесії компанія посіла третє місце серед найбільш торгованих.

Другий у рейтингу найбільш торгованих паперів за підсумками минулої сесії стала Toshiba Corp. Її ринкова капіталізація зросла на 4,6% після того, як стало відомо про придбання компанією 60% в атомному проекті NuGen.

За підсумками торгів 15 січня 2014 р. індекс Nikkei виріс на 2,50% і склав 15808,73 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,15 ієни і склав на закритті фондових торгів 104,44 ієни/дол.