ua en ru

Фондові торги в Японії 14 січня завершилися падінням індексу Nikkei на 3,08%

Фондові торги у Японії 14 січня 2014 р. завершилися серйозним падінням індексу Nikkei.

Фондові торги у Японії 14 січня 2014 р. завершилися серйозним падінням індексу Nikkei. Таким чином, провідний японський індекс знизився до мінімального значення за останній місяць.

Причиною такого різкого падіння стали більш слабкі, ніж очікували аналітики, дані щодо стану американського ринку праці, опубліковані ще минулого тижня. У несільськогосподарських галузях американської економіки угрудні 2013 р. було відкрито лише 74 тис. нових вакансій - у два-три рази менше очікуваного. Це мінімум із січня 2011 р. Рівень безробіття у США тим часом скоротився із 7% до 6,7%. Не надто оптимістичні новини зі США "підкосили" японський ринок, який сьогодні тільки почав торговельний тиждень - напередодні торги не проводилися у зв'язку з національним святом - Днем повноліття.

Слабкі ж макроекономічні дані щодо економіки США позначилися на парі долар-ієна, а ослаблення американської валюти, своєю чергою, потягло вниз котирування японських експортерів, міжнародна конкурентоспроможність яких відразу починає знижуватися при зміцненні національної валюти. Папери автоконцерну Toyota Motor знизилися в ціні на 2,3%, виробник техніки Sony Corp втратив у ринковій вартості також 2,3%. Котирування автовиробника Honda Motor впали на 3,5%, мобільного оператора SoftBank - на 3%, а одежного ретейлера Fast Retailing - на 5%. Лідером "червоного поля" стала фармкомпанія Dainippon Sumimoto Pharma, акції якої впали на 7,7%.

" Сьогоднішнє падіння є прямим наслідком передноворічного девятидневного ралі. Іноземні інвестори , які наприкінці 2013р. Скуповували японські цінні папери , тепер скорочують обсяги ризикованих активів у своїх портфелях " , - коментує ситуацію на японському ринку акцій Норіхіро Фуджита , провідний інвестиційний стратег фінансового холдингу Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities . "Насправді , не настільки шокуючим стало ослаблення американського ринку праці : його цілком можна пояснити сезонними факторами , однак різке зростання курсу ієни - ось що нас здивувало" , - додає він.
Врозріз із загальною тенденцією токійській фондовій майданчики повелися котирування виробника однойменного японського віскі та інших напоїв і продуктів харчування Suntory Beverage & Food , які виросли , правда , за підсумками сесії не так значно , як спочатку, - всього на 0,3 %. Причиною зростання стала заява материнської компанії Suntory Holdings , яка купить американську алкогольну компанію Beam ( виробника бурбона Jim Beam ) за 13,6 млрд дол
Значне зростання показали цінні папери рекрутингового агентства і провайдера сервісів для пошуку роботи в інтернеті - компанії Dip Corp , яка оголосила про підвищення своїх дивідендів до 23 ієн на акцію ( 0,2 дол ) , замість прогнозованих 8 ієн. В результаті акції Dip Corp . підскочили на 18 %.
За підсумками торгів 14 січня 2014р . індекс Nikkei знизився на 3,08 % і склав 15422,40 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,25 ієн і склав на закритті фондових торгів 103,29 ієни / дол.

Нагадаємо, фондові торги у Японії 13 січня не проводилися у зв'язку із Днем повноліття.