ua en ru

Фондові торги в Японії 14 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%

Фондові торги в Японії 14 червня 2010 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,8%, досягнувши максимальної відмітки в 9979,85 пункту за останні 7 днів, передає РБК. Позитивній динаміці котирувань на японських торгових майданчиках сприяли останні новини із США, де, згідно доповіді Мічиганського університету, індекс споживчої довіри, за попередніми даними, в червні 2010 р. виріс до 75,5 пункту з 73,6 пункту в травні, тоді як аналітики чекали, що значення індексу складе 74,8 пункту.

Крім того, на тлі відновлення світової економіки, про що свідчить остання статистика із США, ієна ослабляється по відношенню до долара, що сприятливо позначається на котируваннях акцій провідних компаній-експортерів Японії, включаючи найбільшого в світі виробника фототехніки Canon (+1,6%) і автомобілебудівну компанію Honda Motor Co. (+4%). Акції одного з найбільших виробників електроніки Soni Corp., одержуючої близько 21% виручки від реалізації продукції в США, подорожчали на 1,8%, ще одного виробника електроніки Toschiba Corp. - на 2,2%.

Зростання цін на метали (мідь дорожчає на світових ринках вже п'ятий день підряд) збудило активність інвесторів по відношенню до цінних паперів найбільшого в країні постачальника сировинних товарів Mitsubishi Corp.: вони відреагували зростанням на 1,1%. Папери сталеливарної компанії Posco виросли в ціні на 2,6%, після того, як в південнокорейських ЗМІ пройшла інформація, що компанія має намір в наступному місяці підвищити ціни на свою продукцію.

Вдало склалися торги для найбільшого світового виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. Акції компанії подорожчали на 2% на тлі сприятливого фінансового звіту американської Arcsight - розробника корпоративних рішень, направлених на забезпечення інформаційної безпеки. Компанія представила той, що перевершив прогнози аналітиків фінансовий звіт. На цьому фоні її акції, що торгуються на Нью-йоркській фондовій біржі, злетіли в ціні на 18%.

За підсумками торгів 14 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 174,6 пункту (+1,8%) - до 9879,85 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,35 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 91,87 ієни/дол.