ua en ru

Фондові торги в Японії 13 жовтня 2011 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,97%

Фондові торги в Японії 13 жовтня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,97%. Оптимізм інвесторів був обумовлений як поступово поліпшується ситуацією в Європі, так і новинами всередині країни.
Зокрема, напередодні голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер запропонував 10 кроків для подолання боргової кризи в єврозоні. Покроковий план європейського політика передбачає, в тому числі, автоматичні санкції для систематичних порушників бюджетної дисципліни, розширення повноважень Єврокомісії та дивіденди для платників податків, що беруть участь в програмі порятунку банків.
На цьому тлі більшість представників банківського сектора Японії продемонструвало зростання котирувань. Акції найбільшої в країні кредитної організації Mitsubishi UFJ виросли в ціні на 2,1%. Тим часом папери його конкурента Sumitomo Mitsui подорожчали більш значно - на 2,6%.
На тлі ослаблення ієни по відношенню до долара в зеленій зоні закрилися і провідні японські експортери. Папери компанії Toshiba подорожчали на 2,4%.Також стабільним зростанням відзначився і ряд її конкурентів - котирування Kyocera виросли на 2,3%, а Panasonic і Hitachi - на 2% і 1,7% відповідно.
Менш активно інвестори діяли щодо цінних автомобілебудівних компаній Японії. Котирування найбільшого в світі концерну Toyota Motor виросли лише на 0,7%, а його конкурентів Nissan Motor і Honda Motor - на 0,4% і 0,3% відповідно.
За підсумками торгів 13 жовтня 2011р. індекс Nikkei підвищився на 84,35 пункту (-0,97%) і склав 8823,25 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,41 ієни і склав на закритті торгів 77,1 ієни / дол.