ua en ru

Фондові торги в Японії 13 листопада закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,15%

Фондові торги на Токійській біржі завершилися незначним зниженням індексу Nikkei. Котирування відступили з тритижневих максимумів на тлі побоювань про зміну монетарної політики Федеральної резервної служби США. Спекуляції з приводу термінів згортання програми QE (кількісного пом'якшення) залишаються головним чинником для ринкової динаміки.

Очікується, що в результаті несподівано сильного доповіді Міністерства праці США про кількість нових робочих місць в економіці ФРС може прийняти рішення про скорочення обсягів скупки облігацій Казначейства США вже в грудні. 8 листопада Міністерство праці США повідомило, що число нових робочих місць в економіці країни (за винятком сільського господарства) склало в жовтні 2013 р. 204 тис. проти очікуваних 120 тис., а у вересні було переглянуте у бік відчутного підвищення.

Динаміка котирувань японських компаній багато в чому зумовлена даними про фінансові показники за III квартал.

Так, фінансова група Sumimoto Mitsui Financial Group вчора повідомила про підвищення свого прогнозів чистого прибутку за рік на 29% - до 750 млрд ієн (7,5 млрд дол.) з попереднього орієнтира 580 млрд ієн (5,8 млрд дол.). Сьогодні акції компанії вийшли на перше місце за обсягом торгів подорожчали на 1,6%.

Автовиробник Isuzu Motors також завершив сьогоднішню торговельну сесію в "зеленій" зоні, незважаючи на вчорашнє оголошення про скорочення продажів за підсумками фіскального 2013 р. на 100 млрд ієн (1 млрд дол.). Довіру гравців до цінних паперів компанії, проте, підбадьорює збережений прогноз з операційного прибутку. У результаті котирування Isuzu Motors піднялися на 0,2%.

Акції будівельної компанії Obayashi Corp.. продовжують дешевшати (-4,4%), очолюючи список компаній в "червоному" секторі, після вчорашньої публікації в газеті Nikkei, згідно з якою операційний прибуток Obayashi за квітень-вересень виявився нижчим за очікування ринку.

Рекордсменом зростання за підсумками торгової сесії стали котирування провідного японського виробника аудіообладнання Pioneer Corp. (+21,7%). Причиною таких впевнених торгів стали опубліковані вчора прогнози по продажах за фіскальний півріччя, які збільшилися до 236,3 млрд ієн (2,4 млрд дол.) порівняно з попереднім прогнозом в 230 млрд ієн (2,3 млрд дол.), і збільшення прогнозу операційного прибутку з 0 до 569 млн ієн (5,7 млн дол.).

Акції корпорації Sony, одного з найбільших у світі виробників електроніки, почали відновлення після карколомного падіння на початку листопада. За один день 1 листопада капіталізація компанії скоротилася на 2,2 млрд дол., що стало найгіршим результатом за останні п'ять років. Цінні папери компанії виросли в ціні на 2,7%.

За підсумками торгів 13 листопада 2013 р. індекс Nikkei знизився на 21,52 пункту (-0,15%) і склав 14 567,16 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,03 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,58 ієни/дол.