ua en ru

Фондові торги в Японії 13 квітня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,19%

Фондові торги в Японії 13 квітня 2012 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,19%. Основним приводом для оптимізму японських трейдерів став невдалий запуск північнокорейського метеосупутника.

Раніше сьогодні КНДР здійснила запуск ракети-носія "Инха-3" із супутником "Кванменсон-3". Незабаром після запуску з'явилися повідомлення про те, що ракета із супутником розвалилася в польоті. КНДР офіційно підтвердила невдачу. Імовірно, уламки супутника впали в океан в 165 км від Сеула. Нагадаємо, що, згідно з офіційною інформацією, апарат призначався для організації телемовлення та збору погодних даних, проте ряд держав розглядали запуск як випробування балістичної ракети великого радіусу дії.

У лідери підвищення за підсумками сесії вийшли представники фінансового сектора Японії. Акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ подорожчали на 3,6%, тоді як її конкуренти продемонстрували ще більш помітне збільшення ринкової капіталізації. Котирування Mizuho підвищилися на 4%, а Sumitomo Mitsui - на 3,8%.

Сприятливий вплив на хід сесії надало також ослаблення ієни по відношенню до долара. На цьому фоні в "зеленій" зоні закрилися великі японські експортери. Цінні папери виробника цифрових камер Canon подорожчали на 1,3%, а виробників електроніки Toshiba і Kyocera - на 0,6%.

У "плюсі" також закрилися найбільші в Країні висхідного сонця виробники промислового обладнання. Акції Fanuc виросли в ціні на 2,8%, а її конкурента Komatsu - на 1%.

Тим часом стримуючим зростання фактором стала публікація даних по валовому внутрішньому продукту (ВВП) Китаю за підсумками I кварталу 2012р. За звітний період зростання показника в річному обчисленні сповільнилося до 8,1%. Нагадаємо, в попередньому кварталі (жовтень-грудень 2011 р.) Зростання ВВП Китаю в річному численні склало 8,9%, а за підсумками всього 2011 р. економіка країни зросла на 9,2%. Крім цього, оцінка економічного зростання в січні-березні ц.р. виявилася гірше очікувань аналітиків, що прогнозували уповільнення китайської економіки до 8,3%.

За підсумками торгів 13 квітня 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 1,19% і склав 9637,99 пункту. Курс долара до ієни піднявся на 0,07 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,02 ієни/дол.

Нагадаємо, торги на російському ринку акцій почалися сьогодні зниженням провідних фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ просів на 0,02% - до 1501,28 пункту.