ua en ru

Фондові торги в Японії 12 листопада завершилися падінням індексу Nikkei на 1,39%

Фондові торги в Японії 12 листопада 2010 р. завершилися падінням індексу Nikkei на 1,39%. Зниження зведеного індикатора пішло слідом за розпродажами на американських торгових майданчиках. Не сприяли зростанню і падіння цін на сировинних біржах в Азії, а також побоювання подальшого посилення політики Китаю в питанні управління ризиковими активами компаній.
Загальні негативні настрої учасників ринку позначилися на зміні котирувань представників банківського сектора країни. Котирування найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group за підсумками сесії знизилися на 1,75%, а його конкурента - другого за ринковою вартістю банку Японії Sumitomo Mitsui Financial Group - на 1,86%. Також подешевшали папери Mizuho Financial Group Inc. на 2,31%.
Поступилися своїми позиціями на ринку і папери японських автовиробників. Так, котирування автовиробника Nissan Motor опустилися на 2,28% після оголошень про відкликання понад 600 тис. машин через виявлені технічні несправності. Для інших представників сектора торгова сесія також склалася не кращим чином: папери найбільшого в світі автовиробника Toyota Motor Corp. опустилися на 0,64%, а його конкурента Honda Motor - 1,84%.
Приріст японської валюти по відношенню до американського долара позначився на вартості акцій інших японських експортерів, особливо, високотехнологічних компаній. Котирування найбільшого в світі виробника електроніки Sony Corp. на закритті торговельних майданчиків знизилися на 1,49%, а цінні папери виробника фототехніки Canon Inc., що одержує більшу частину виручки від реалізації продукції за кордоном, подешевшали на 1,89%. Акції виробника контрольного обладнання для виробництва процесорів Advantest Corp. впали в ціні на 2,91%, а виробника промислових роботів Fanuc - на 2,99%.
На тлі зниження цін на нафтові ф'ючерси подібну динаміку продемонстрували папери найбільшого японського нафтодобувника Inpex Corp., подешевшавши на 1,26%, а також його конкурентів Itochu Corp. (-2,92%) І Japan Petroleum Exploration Co. (-0,72%).
За підсумками торгів 12 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 опустився на 136,65 пункту (-1,39%) - до 9724,81 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,1 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,36 ієни/дол.