ua en ru

Фондові торги в Японії 11 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,48%

Фондові торги в Японії 11 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,48%. Оптимізму інвесторам додали надії на те, що бюджетна колізія в США все-таки може знайти своє вирішення, що дозволить уникнути дефолту. Також доброю новиною для інвесторів стало ослаблення курсу ієни, яка залишила пікові значення минулих днів, стали справжньою катастрофою для компаній-експортерів.

Нагадаємо, загроза дефолту, підштовхнула ряд представників республіканців до компромісу з питання підняття "стелі" держборгу. Як повідомили джерела в партії, республіканці виступають з пропозицією тимчасового підняття "стелі" держборгу, щоб дещо віддалити "дедлайн", вирішивши бюджетні та боргові проблеми до його настання, і тим самим виграти настільки необхідний час.

Тим не менш друга проблема американської економіки - "шатдаун"- залишається невирішеною. Працівники держапарату все ще перебувають у вимушеному безстроковій відпустці, а економіки продовжує зазнавати збитків.

Завершилися торги проходили на загальному позитивному фоні. Сесія в США завершилася помітним зростанням всіх трьох провідних індексів, де Dow продемонстрував найкращий середньоденний результат за весь 2013 р., додавши більше 300 пунктів (2,2%). S&P 500 і Nasdaq також додали більш ніж по 2%. Торги в Європі також завершилися зростанням провідних індексів в межах від 1,2% до 2,3%. Три попередні торгові сесії в Токіо також завершувалися зростанням провідного індексу, найбільш значний з яких склав 1,12%.

На тлі настільки позитивної інформації в ході торгів Nikkei відзначився низькою волатильністю, впевнено закріпившись в "зеленому полі.

Ослаблення ієни не могло не справити позитивний вплив на котирування крупних експортерів. Так, акції Toshiba Corp. додали в ціні 1,4%, котирування Ricoh Co. Ltd. піднялися на 1,2%, ринкова капіталізація Daikin Industries Ltd. виросла на 3,3%, а папери Panasonic Corporation додали в ціні 2,8%.

Позитивною динамікою відзначилися і автовиробники. Акції Toyota Motor додали в ціні 0,9%, котирування Nissan Motor Co. піднялися на 1,3%, в той час як ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 0,8%. Підвищення котирувань Toyota Motor Corp. також сприяла інформація про те, що американський суд визнав невинність компанії в аварії зі смертельним наслідком, причиною якої раніше вважалися неполадки в автомобілі.

Зростанням котирувань відзначився банківський сектор, де акції Sumitomo Mitsui додали 1,8%, котирування Mizuho Financial Group піднялися на 2%, ринкова капіталізація Minato Bank зросла на 0,6%, папери Nomura Holdings Inc. додали в ціні 1,5%, а Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - 2,4%.

Компанії будівельного сектора відзначилися наступною динамікою. Акції Taisei Corp. додали в ціні 1,5%, котирування Kajima Corp. зросли на 2,8%, ринкова капіталізація Obayashi Corp.. збільшилася на 2,4%, як і капіталізація Shimizu Corp.

За підсумками торгів 11 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 1,48% і склав 14404,74 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,65 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,42 ієни/дол.