ua en ru

Фондові торги в Японії 11 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,72%

Фондові торги в Японії 11 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,72%. Індикатор здає позиції вже другу сесію поспіль, на цей раз фоном послужили несприятливі макроекономічні новини із США, а також відновлення побоювань інвесторів щодо боргової кризи в Європі, повідомляє РБК.

Нагадаємо, напередодні в США був опублікований ряд статистичних даних, що розчарували аналітиків. Зокрема, Міністерство торгівлі США розповсюдило інформацію по дефіциту торгового балансу в січні 2011 р., який виріс до 46,3 млрд дол. Це сильно перевищило прогнози експертів, які очікували, що дефіцит склав 41,4 млрд дол. Одночасно з цим Міністерство праці США оприлюднило число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття з 27 лютого по 5 березня 2011 р. За даними міністерства, показник виріс до 397 тис., хоча аналітики прогнозували менш значне зростання - до 378 тис.

Хвилювання щодо кризи в Європі поновилися на тлі зниження кредитного рейтингу урядових зобов'язань Іспанії. Рейтингове агентство Moody's скоротило його на один щабель - з Aa1 до Aa2 з "негативним" прогнозом. На думку фахівців агентства, реструктуризація банківського сектора може обійтися владі Іспанії дорожче, ніж передбачалося раніше, що призведе до подальшого збільшення держборгу.

На негативному макроекономічному фоні в "мінус" пішли котирування фінансового сектора Японії. Акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial подешевшали на 2,5%, а його конкурентів Sumitomo Mitsui Financial і Mizuho Financial - на 1,8% і 1,2% відповідно.

Цьому посприяло і зміцнення ієни по відношенню до американського долара, яке також вкрай несприятливо вплинуло на котирування провідних торгових компаній Країни висхідного сонця. Акції Marubeni і Mitsui & Co. різко впали в ціні на 3,8% і 3,7%, вийшовши, таким чином, в лідери зниження на закритті сесії.

Крім того, ослаблення курсу долара негативно позначилося на котируваннях ряду японських експортерів. Зокрема, істотно подешевшали цінні папери провідних автомобілебудівних компаній, таких як Honda Motor і Nissan Motor - їхні акції впали в ціні на 2,7% і 2,2% відповідно. Котирування їх конкурентів знизилися менш значно - зокрема, найбільший в світі автомобілебудівний концерн Toyota Motor продемонстрував спад в 1,5%.

Негативно склалася сесія і для сировинного сектору на тлі подешевшали ф'ючерсів на доставку "чорного золота", а також зниження цін на Лондонській біржі металів. Істотно впали котирування як нафтогазових, так і металургійних компаній. Зокрема, акції провідних в нафтовому секторі Inpex і Japan Petroleum Exploration впали на 2,7% і 3,3% відповідно. Серед виробників стали найбільш різким зниженням цінних паперів відзначилася компанія Sumitomo Metal Mining - її акції подешевшали на 2,7%.

За підсумками торгів 11 березня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 179,95 пункту (-1,72%) і склав 10254,43 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,01 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,9 ієни / дол.