ua en ru

Фондові торги в Японії 1 вересня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,18%

Фондові торги в Японії 1 вересня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,18% на тлі очікувань заходів додаткового стимулювання американської економіки з боку Федеральної резервної системи США. Підтримку фондовому ринку подавали і статистичні дані з виробничої активності КНР в серпні, які опинилися на рівні прогнозів. Згідно з обнародуваними даними, показник піднявся до 50,9 пункту з 50,7 пункту в липні 2011 р. Аналітики чекали, що показник досягне 51,1 пункту.
Тим часом зростання котирувань стримувалося побоюваннями, що макроекономічні новини із США, які будуть опубліковані на поточному тижні, виявляться не такими вдалими. Зокрема, гравці фондового ринку стурбовані перебуванням справ на ринку праці США. Індекс, що відображає кількість первинних вимог щодо виплати з безробіття за черговий звітний тиждень, може сильно зіпсувати настрій інвесторам, якщо виявиться нижчим за прогнози аналітиків.
У складі індексу Nikkei більшість компаній продемонстрували висхідну динаміку котирувань. Папери Sony, Hitachi і Toshiba виросли на 1,62%, 0,48% і 0,91% відповідно.
Напередодні японські виробники електроніки оголосили, що об'єднають свої зусилля в конкурентній боротьбі з компаніями з Південної Кореї і Тайваню. Три компанії підписали меморандум про взаєморозуміння і домовилися об'єднати бізнеси з виробництва LCD-дисплеїв маленького і середнього розмірів в єдину компанію. Очікується, що Sony, Hitachi і Toshiba підпишуть документи, що юридично зобов'язують, восени 2011 р. Повна інтеграція бізнесів завершиться до весни 2012 р. після отримання всіх необхідних дозволів.
За підсумками торгів у "плюсі" опинилися сталеливарні компанії Японії. Раніше японська преса повідомила, що зміцнення ієни, таке шкідливе для експортерів, може опинитися "на руку" сталеливарникам. Зниження цін на сировині сприятиме скороченню виробничих витрат. Папери Nippon Steel Corp. підвищилися в ціні на 2,68%, JFE Holdings - на 2,89%, Sumitomo Metal Industries - на 3,13%, а Kobe Steel - на 3,52%.
За підсумками торгів 1 вересня 2011 р. індекс Nikkei підріс на 1,18% і склав 9060,80 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,27 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,84 ієни/дол.