ua en ru

Фондові торги в Японії 1 червня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,27%.

Фондові торги в Японії 1 червня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,27%. Основним двигуном зростання виступив сировинний сектор на тлі підвищення цін на нафту, а також зниження стурбованості інвесторів з приводу боргової кризи в зоні євро, передає РБК.
Нагадаємо, напередодні в американських ЗМІ з'явилися неофіційні дані про те, що Німеччина може поміняти свою стратегію щодо Греції і відмовитися від вимоги реструктуризації грецького державного боргу для надання додаткового фінансування. Можливе рішення Берліна позичити Афінам більше грошей може допомогти Європі знайти вихід із ситуації з грецькими боргами, після того як Греція залишиться без засобів в середині липня 2011 р.
На позитивному тлі інвестори виявили ентузіазм у відношенні цінних паперів представників фінансового сектора Країни висхідного сонця. Зокрема, акції найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ виросли в ціні на 1,3%, а його конкурента Sumitomo Mitsui - на 0,7%.
Крім того, в ході минулої сесії котирування американських нафтових ф'ючерсів Light Sweet збільшилися на 2,1%, що зумовило позитивну динаміку у відповідному секторі. Так, папери компанії JX Holdings виросли в ціні на 1,5%, а її конкурентів Japan Petroleum Exploration і Inpex - подорожчали на 1,4% і 0,7% відповідно.
Висхідна динаміка спостерігалася в ході торгів і серед представників металургійної промисловості. Незважаючи на невелике зниження цін на ключові метали, більшість виробників сталі в країні продемонстрували зростання.Котирування Sumitomo Metal Mining виросли на 1,2%, а Nippon Steel - на 0,4%.
Тим часом зростання на ринку акцій Японії стримувалося за рахунок зміцнення ієни по відношенню до американського долара. Це призвело до спаду котирувань провідних експортерів країни. Зокрема, акції найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor подешевшали на 0,6%, а його конкурент Nissan Motor продемонстрував ще більш значний спад: на 0,9%.
Також опустилися і котирування виробників електроніки. Акції компанії Toshiba знизилися на 1,6%, а її конкурентів Panasonic і Kyocera - на 0,4% і 0,1% відповідно.
За підсумками торгів 1 червня 2011 р. індекс Nikkei піднявся на 25,88 пункту (+0,27%) і склав 9719,61 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,19 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,25 ієни/дол.