ua en ru

Фондові торги в США завершилися 10 серпня ц.р. зниженням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 10 серпня 2010 р. зниженням провідних індексів. Біржові індикатори впевнено пішли вниз, коли стало відомо про підсумки засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, передає РБК. Американський центральний банк з побоюванням дивиться на перспективи національної економіки, а тому прийняв рішення не припиняти її стимулювання. Крім того, ЦБ виявив обережність і залишив базову облікову ставку на колишньому рівні - в діапазоні 0-0,25%.
Опубліковані на відкритті торгової сесії дані Міністерства праці США по продуктивності праці в несільськогосподарських галузях оптимізму інвесторів також не сприяли. Відомство повідомило, що показник знизився в II кварталі ц.р., за попередніми даними, з урахуванням сезонних коливань на 0,9% у квартальному вирахуванні, тоді як аналітики очікували зростання цього показника на 0,1%.
Прийняті напередодні рішення ФРС США і представлена статистика позначилися на динаміці котирувань компаній банківського сектора, які найбільш гостро реагують на зміни макроекономічного масштабу. Так, в "червоній" зоні торги завершилися для Bank of America (-2%), Goldman Sachs (-1%), Wells Fargo (-1,6%) і JPMorgan Chase (-1,6%).
Песимістично були налаштовані інвестори, схильні довіряти компаніям, зайнятим у секторі високих технологій. Аналітики Robert W. Baird знизили рекомендації з цінних паперів найбільшого в світі виробника мікропроцесорів Intel (-4% за підсумками торгів). Як пояснили експерти, це було викликано погіршенням положення в секторі в цілому, а також тим, що показані в липні 2010 р. результати не виправдали покладених на сектор очікувань. JPMorgan відреагував на цю заяву погіршенням прогнозу за виставленим раніше "нейтральним" рейтингом. Британський Barclays також виявив свою недовіру до американським виробникам напівпровідників, знизивши рекомендації по акціях Advanced Micro Devices (AMD) з "вище за рівень ринку" до "на рівні ринку". У результаті котирування AMD закриття біржових майданчиків знизилися на 8%.
Активність спостерігалася по акціях британської нафтогазової компанії BP (яка також торгується на Нью-Йоркській фондовій біржі). Напередодні компанія заявила, що вона перевела 3 млрд дол. на спеціальний рахунок, призначений для виплати компенсацій постраждалим від розливу нафти в Мексиканській затоці. Однак інвестори не оцінили цього кроку британської енергетичної корпорації, а тому її цінні папери подешевшали на 1,8%.
На тлі настільки невтішних даних по китайському імпорту, який у липні 2010 р. продемонстрував невпевнене зростання, ціни на метали почали падати, що призвело до зниження котирувань в гірничодобувному секторі: акції алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. подешевшали на 2,7%, мідьовидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. - на 2%. У той же час цінні папери золотодобувних Barrick Gold і Newmont Mining подорожчали на 0,1% і 0,3% відповідно.
Під впливом даних по китайському імпорту на сировинних біржах також було зафіксовано зниження цін на нафту. Ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше за шість сесій опустилася нижче рівня 80 дол./бар. На цьому фоні в "мінус" пішли акції енергетичних гігантів ExxonMobil (-0,8%), Chevron і ConocoPhillips (-0,3% і -0,8% відповідно), а також котирування нафтосервісних Schlumberger і Halliburton (-1% і -1,9% відповідно).
За підсумками торгів 9 серпня ц.р. індекс Dow Jones знизився на 54,5 пункту (-0,51%) - до 10644,25 пункту, індекс S & P - на 6,73 пункту (-0,6%) - до 1121,06 пункту, а індекс Nasdaq - на 28,52 пункту (-1,24%) - до 2277,17 пункту.