ua en ru

Фондові торги в США закрилися 9 травня 2011 р. незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 9 травня 2011 р. незначним підвищенням провідних індексів, чому сприяло зростання цін на "чорне золото" і промислові метали, яке вплинуло на котирування нафтогазових і гірничодобувних компаній, передає РБК. У той же час негативний вплив на ринок зробили новини з Європи і поновилися побоювання інвесторів щодо долі Греції та її здатності виплатити борги.

Напередодні перед початком торговельної сесії в США рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий суверенний рейтинг Греції на два щаблі - з BB-до B. Агентство бачить значну ймовірність того, що Греція вдасться до реструктуризації своїх боргів через продовження термінів виплат. Крім того, вже в ході сесії ще одне міжнародне рейтингове агентство - Moody's - помістило рейтинги Греції на перегляд з можливістю подальшого зниження.

У той же час зростання цін на товарних біржах сприяло тому, що трейдери знову проявили інтерес до ризику. Акції нафтових корпорацій ConocoPhillips і Chevron подорожчали більш ніж на 1% (+1,07% і +1,18% до моменту закриття торгів). Папери нафтосервісних Schlumberger і Halliburton додали в ціні 1,13% і 2,98% відповідно.

Активності інвесторів у ході сесії сприяли і новини з області злиття і поглинань. Так, акції Dollar Thrifty піднялися в ціні на 13% після того, як Hertz Global Holdings запропонувала купити цю компанію, яка надає послуги з прокату автомашин, за 2,36 млрд дол. Частина суми буде виплачена готівкою, ще частину - шляхом обміну акціями. Папери Alkermes, що працює в сфері біотехнологій, додали в ціні 3,7% на тлі інформації про те, що компанія має намір придбати підрозділ фармацевтичної Elan (Ірландія) за 960 млн дол.

Акції високотехнологічної Apple подорожчали на 0,27% після того, як бренд виробника iPhone і iPad був визнаний агентством Millward Brown найдорожчим у світі (він оцінюється в 153 млрд дол.) Google, що протягом 4 років утримував пальму першості, відкотився на друге місце (оцінка - 111,5 млрд дол.) Котирування Google при цьому закрилися також в "плюсі" (+0,44%).

За підсумками торгів 9 травня 2011 р. індекс Dow Jones виріс на 45,94 пункту (+0,38%) - до 12684,68 пункту, індекс Nasdaq - на 15,69 пункту (+0,55%) - до 2843, 25 пункту, а індекс S&P - на 6,09 пункту (+0,45%) - до 1346,29 пункту.