ua en ru

Фондові торги в США закрилися 21 травня зростанням провідних індексів.

Фондові торги в США закрилися 21 травня 2010 р. зростанням провідних індексів, повідомляє РБК. Не дивлячись на позитивне закриття сесії 21 травня, в цілому торговий тиждень завершився не дуже вдало, чому сприяли переживання інвесторів, що щодня загострювалися у зв'язку з борговими проблемами європейських держав. Учасники ринку позбавлялися практично від будь-яких активів, за винятком американських казначейських облігацій, вартість яких виросла більш ніж на 1 процентний пункт.
Проте останні новини з Німеччини внесли певний позитив до настроїв учасників ринку. Так, 21 травня 2010 р. нижня і верхня палати парламенту Німеччини схвалили частку своєї участі в спільному стабілізаційному механізмі Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) загальним обсягом 750 млрд євро - вона складе від 123 до 147,3 млрд євро.
На цьому фоні в "зеленому" секторі завершився торговий тиждень для цінних паперів провідних американських банків. Котирування одного з найбільших в США Bank of America виросли на 2,94%, а Citigroup і J.P.Morgan Chase&Co. - на 2,2% і 4,81% відповідно. Акції оператора кредитних карт American Express Co. додали в ціні 2,43%.
Корпоративні новини також додавали оптимізму інвесторам. Зокрема на тлі публікації квартального звіту американського рітейлера одяг компанії Gap Inc., що опинився вище за прогнози аналітиків, цінні папери компанії подорожчали на 1,66%. Також у зв'язку з позитивними квартальними показниками виросли котирування виробника спортивного взуття Foot Locker на 3,65%.
Зростання цін на золото і метали сприяло підвищенню котирувань американських гірничодобувних підприємств. Цінні папери алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper&Gold подорожчали на 2,08% і 4,67% відповідно. Крім того, трохи виросли котирування одного з найбільших золотодобувних компаній США - Newmont Mining Corp. (+0,1%).
Менш успішно склався торговий тиждень для енергетичних компаній США в результаті сильного за останній час обвалу нафтових котирувань. За підсумками тижня котирування більшості компаній впали в середньому на 4-7%, проте незначне підвищення цін на нафту в останню сесію надало учасникам ринку оптимізм, викликавши зростання котирувань. Так, подорожчали цінні папери нафтового гіганта ExxonMobil Corp. (+0,28%) і його конкурентів Chevron (+0,76%) і ConocoPhillips (+0,55%), а також нафтесервісного підприємства Schlumberger (+2,16%).
Також в "плюсі" завершилася сесія для найбільшого в США авіабудівного концерну Boeing Co. Котирування компанії виросли на 1,97%, після того, як керівництво підприємства повідомило про перегляд прогнозу за обсягом замовлень за 2010 р. у велику сторону.
Проте, не всім компаніям вдалося відіграти свої позиції в останній день торгового тижня. Зокрема, представлений квартальний звіт один з провідних виробників комп'ютерів в світі компанії Dell Inc. не виправдав очікувань аналітиків: виручка Dell за звітний період опинилася нижче прогнозованої відмітки. В результаті вартість цінних папери компанії впала на 6,77%.
За підсумками торгів 21 травня 2010 р. індекс Dow Jones підвищився на 125,38 пункту (+1,25%) - до 10193,39 пункту, індекс S&P - на 16,10 пункту (+1,50%) - до 1087,69 пункту, індекс Nasdaq - на 25,03 пункту (+1,14%) - до 2229,04 пункту.