ua en ru

Фондові торги в США закрилися 2 вересня зростанням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 2 вересня 2010 р. зростанням провідних індексів. Доповідь Міністерства праці США не викликала особливого ентузіазму інвесторів. Згідно даним відомства, число первинних вимог з виплати допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 28 серпня 2010 р., знизилося - що спостерігається вже третій тиждень підряд - і склало 472 тис. звернень. Проте статистичні дані, опубліковані згодом, надзвичайно надихнули американських гравців. Так, Міністерство торгівлі США відзвітувало про зростання обсягу промислових замовлень в країні в липні 2010 р. на 0,1%, хоча аналітики чекали, що показник знизиться на 0,3%. Крім того, приємно здивував інвесторів звіт з продуктивності праці в США. За підсумками II кварталу 2010 р. показник знизився на 1,8%, тоді як повинен був, якщо вірити прогнозам аналітиків, знизитися на 1,9%.

З цієї причини в "зеленій" зоні торги завершилися для компаній банківського сектора. Зростанням на 0,6% завершили торгову сесію котирування паперів Bank of America, на 0,8% вище за підсумками торгів опинилися котирування Citigroup, акції J.P.Morgan Chase і Wells Fargo на 1,1% і 1,8% відповідно.

Ажіотаж спостерігався також з акцій всіх трьох учасників битви за право володіння американським розробником програмного забезпечення 3Par. Так, напередодні стало відомо, що виробник комп'ютерної техніки Hewlett-Packard (HP) погодився виплатити за 3Par 2,4 млрд дол. з розрахунку 33 дол. за акцію, тобто на 3 дол. за акцію більше, ніж пропонував до цього. Проте, як стало відомо з опублікованого напередодні прес-релізу 3Par, Dell також не поспішає вибувати з боротьби - компанія запропонувала 32 дол. за акцію 3Par, підвищивши планку на 5 дол. - з 27 дол./акція. Цінні папери предмету суперечки - американської 3Par виросли в ціні на 2,5%, конкурентів - Dell і HP- на 2% і на 0,6% відповідно.

Найбільш активні торги розвернулися по акціях однієї з найбільших в США мереж швидкого живлення Burger King Holdings, впродовж останніх тижнів ведучої переговори з приватними інвестфондами про можливість поглинання. Напередодні покупець, нарешті, знайшовся. Їм стала бразильська інвестиційна компанія 3G Capital, що погодилася викупити Burger King за 4 млрд дол. з розрахунку 24 дол. за акцію, тобто з премією 46%. З цієї причини котирування акцій компанії стрімко поповзли до верхньої рамки біржового табло, підвищившись на закритті торгових майданчиків на 28,1%.

Вирішальний вплив на котирування компаній енергетичного сектора надала подія минулого вечора. Напередодні в Мексиканській затоці, недалеко від побережжя штату Луїзіана і у відносній близькості від горезвісної аварійної платформи BP вибухнула бурова платформа не такої великої, але тепер не менш відомої нафтової компанії Mariner Energy. На цьому фоні ціна на нафту виросла більш ніж на 1 дол. - по цій же траєкторії послідувала ціна на акції нафтових компаній. За підсумками торгової сесії цінні папери ExxonMobil подорожчали на 0,3%, ConocoPhilips - 0,7%, Сhevron - на 0,9%, нафтосервісних Schlumberger і Halliburton - на 2,3% і 1,4% відповідно.

Тим часом в негативній зоні торгуються акції американського рітейлера Abercrombie & Fitch Co (-3,9%). Інвесторів засмутив представлений сьогодні звіт з продажу в серпні поточного року, що не виправдав ні прогнозів аналітиків, ні очікувань гравців.

За підсумками торгів 2 вересня індекс Dow Jones виріс на 50,63 пунктів (+0,49%) - до 10320,10 пункту, індекс S&P - на 9,81 пункту (+0,91%) - до 1090,10 пункту, а індекс Nasdaq - на 23,17 пункту (+1,06%) - до 2200,01 пункту.