ua en ru

Фондові торги в США закрилися 17 червня незначним зростанням провідних індикаторів

Фондові торги в США закрилися 17 червня 2010 р. незначним зростанням провідних індикаторів, повідомляє РБК. Вплив на учасників ринку зробив вихід макроекономічних показників, зокрема, зростання числа первинних вимог з виплати допомоги з безробіття в США за тиждень, який завершився 12 червня 2010 р., до 472 тис. проти прогнозу в 450 тис. Крім того, Міністерство праці США повідомило про зниження споживчих цін в країні в травні 2010 р. на 0,2% порівняно з попереднім місяцем, що збіглося з очікуваннями експертів.

Серйозну підтримку ринку подали високотехнологічні компанії США. Так, на 1,72% піднялися в ціні цінні папери виробника "макбуків" і смартфонів iPhone - компанії Apple. Керівництво компанії оголосило про плани досягти обсягу продажів iPhone на рівні 100 млн одиниць вже до кінця 2011 р., що було сприйняте інвесторами з неабиякою часткою оптимізму. Крім того, укріпив свої позиції на ринку один з ведучих світових виробників комп'ютерів компанії Dell Inc., котирування якого за підсумками торгів піднялися на 1,50%. У зеленому секторі торгувалися цінні папери найбільшого в світі виробника мікрочіпів Intel Corp. і виробника програмного забезпечення компанії Microsoft Corp., котирування обох компаній підросли на 0,19%.
Крім того, успішно закрилася сесія для низки компаній у складі індексу Dow 30. Зростання котирувань спостерігалося, зокрема, у концерну General Electric Co. (+1,02%) і у американського виробника персональних комп'ютерів Hewlett-Packard Co. (+0,48%).
У плюсі завершилися торги і для компаній енергетичного сектора США, не дивлячись на зниження цін на нафту. На закритті торгових майданчиків виросли котирування нафтового гіганта Exxon Mobil Corp. на 0,14%, а також його конкурентів - Chevron Corp. і ConocoPhillips на 0,49% і 1,30% відповідно. Крім того, подорожчали цінні папери нафтосервісного підприємства Schlumberger Ltd. на 0,90%.
Тим часом, менш успішно завершилася сесія для банківського сектора. Аутсайдерами ралі на фоні статданних по американській економіці стали такі компанії, як Morgan Stanley (-1,75%), Wells Fargo & Co. (-0,68%), JP Morgan Chase & Co. (-0,21%), а також корпорація Citigroup (-0,75%) і найбільший в США банк Bank of America Corp (-0,32%).
Також в червоному секторі закрилися акцій гірничодобувних компаній США. Пониженню, зокрема, сприяло падіння цін на золото і промислові метали. Акції алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper&Gold втратили в ціні на 2,02% і 1,82% відповідно, а котирування одного з найбільших в США сталеливарних компаній U.S.Steel Corp. впали на 2,62%.