ua en ru

Фондові торги в США закрилися 1 листопада 2011 р. значним зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 1 листопада 2011 р. завершилися значним зниженням провідних індексів другу сесію поспіль на тлі новин про референдум в Греції, на якому повинна вирішитися доля програми допомоги країні в рамках досягнутої з європейськими лідерами минулого тижня домовленості. На думку аналітиків міжнародного рейтингового агентства Fitch, відмова підтримати узгоджений на останньому саміті Євросоюзу (ЄС) 27 жовтня 2011 р. антикризовий план може привести країну до банкрутства, що загрожує фінансовій стабільності зони євро.
Не вселяли оптимізму гравцям фондового ринку і звістки з США. Знервована обстановка тільки посилилася, після того як стало відомо про банкрутство американської брокерської компанії MF Global, яка впала жертвою боргової кризи єврозони.
Настрій у учасників ринку остаточно зіпсувався після виходу макроекономічної статистики в КНР, згідно з якою офіційний індекс менеджерів із закупівель у секторі обробної промисловості (PMI) КНР у жовтні 2011 р. знизився до 50,4 пункту з 51,2 пункту у вересні 2011 р., що свідчить про зменшення активності в промисловому секторі країни.
Всі ці фактори сприяли зниженню котирувань акцій. У лідерах зниження в ході сесії опинилися американські банки (Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase і Morgan Stanley), які чуйно реагують на інформаційний фон, а також нафтогазові компанії США (ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips) на тлі зниження цін на нафту. У банківському секторі зниження котирувань цінних паперів досягло 5,5-8%, а в нафтогазовому - 2,5-2,8%.
Певний вплив на фондовий ринок США надали корпоративні новини, які стали єдиним позитивним моментом. Втім, обнадійливий звіт американської фармацевтичної Pfizer не зміг вивести фондові індекси з негативної території. Папери компанії подорожчали лише незначно (+0,36%).
Надати підтримку ринку не змогла і оприлюднена напередодні в США макроекономічна статистика, яка лише додала занепокоєння інвесторам.
За підсумками торгів Dow Jones знизився на 297,05 пункту (-2,48%) - до 11657,96 пункту, індекс S & P - на 35,02 пункту (-2,79%) - до 1218,28 пункту. Індекс Nasdaq знизився на 77,45 пункту (-2,89%) - до 2606,96 пункту.