ua en ru

Фондові торги в США закрилися 1 грудня ц.р. істотним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США закрилися 1 грудня 2010 р. істотним підвищенням провідних індексів. Ейфорії на ринку сприяв набір статданих по американській економіці, який спонукав гравців до активних дій, передає РБК. Зокрема, Міністерство праці США повідомило, що показник продуктивності праці в економіці країни в цілому в III кварталі 2010 р., за остаточними даними, виріс в квартальному численні на 2,5% (раніше повідомлялося про зростання показника на 2,2%). Крім того, згідно з доповіддю Мінторгу США об'єм витрат на будівництво в країні в жовтні 2010 р. збільшився на 0,7% в порівнянні з вересневим показником і склав 802,3 млрд дол., хоча аналітики очікували зниження на 0,4%, передає РБК.
На цьому фоні в плюсі закрилися торги для цінних паперів представників фінансового сектора Нового світу. Котирування корпорації Citigroup і банку Wells Fargo на закритті торговельних майданчиків зросли на 2,38% і 1,18% відповідно, а акції Morgan Stanley і Goldman Sachs подорожчали на 1,88% і 1,48%. Підвищилися за підсумками сесії котирування найбільшого в США Bank of America (+3,2%), незважаючи на побоювання інвесторів у зв'язку з прийдешньою публікацією порталом Wikileaks секретних матеріалів, що стосуються, даної кредитної організації.
Дані Мінторгу за витратами на будівництво надали підтримку цінних паперів американських девелоперів, також подорожчали за підсумками торгів. Котирування найбільшого американського будівельника фешенебельних будівель Toll Brothers Inc. виросли на 2,84%, а DRHorton - на 4,88%. У той же час, цінні папери їх конкурентів - KB Home і Lennar Corp. до закриття торговельних майданчиків подорожчали на 5,13% і 3,69% відповідно.
Зростання цін на нафту позитивним чином вплинуло на акції енергетичних компаній США. Котирування американського нафтового гіганта ExxonMobil до закінчення сесії підвищилися на 2,54%, а його конкурентів - Chevron і ConocoPhillips - на 2,14% і 3,79% відповідно. Не менш успішно склалися торги для нафтосервісних підприємств Schlumberger і Halliburton, чиї цінні папери подорожчали на 4,54% і 3,81%.
Підвищення цін на промислові метали призвело до зростання вартості паперів американських гірничодобувних компаній. На закритті торговельних майданчиків котирування найбільшої в США алюмінієвої компанії Alcoa Inc. і мідновидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. піднялися на 3,39% і 4,12% відповідно, а найбільших у країні сталеливарних підприємств AK Steel і USSteel Corp. - на 2,11% і 3,46%. Зміцнилися також акції найбільшого в світі виробника землерийного устаткування Caterpillar - на 3,37%.
Котирування софтверного гіганта Microsoft Corp. виросли на 3,10% у результаті оптимістичного прогнозу аналітиків, що очікують рекордного зростання продажів комп'ютерних ігор в найближчі 5-10 років.
Варто відзначити, що в першу грудневу сесію 2010 р. в плюсі на 3,97% закрилися акції американської корпорації United Technologies Corp. (UTC), що виробляє авіаційні двигуни Pratt & Whitney. Акції компанії подорожчали у зв'язку з появою новини про те, що французький авіабудівний концерн Airbus планує укласти контракт з United Technologies на постачання двигунів для своїх літаків A320.