ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 29 вересня зниженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 29 вересня зниженням провідних індексів, пише РБК. Інвестори проігнорували позитивні новини від американських корпорацій, а також сприятливі фінансові звіти і виявили підвищену цікавість до подій в європейській економіці, які можуть указувати на посилювання регіональної боргової кризи. Сьогодні європейські законодавці виступили з докорами на аресу уряду Португалії. Вони закликали португальську владу дотримуватися поставлених бюджетних цілей і вжити рішучі заходи для скорочення рівня дефіциту. У зв'язку з цим Кабінет міністрів країни зібрався для позачергового засідання, де обговорюються можливі шляхи реформування національної економіки.

На відкритті торгової сесії найбільш значне зниження демонструють котирування паперів Morgan Stanley (-0,5%), J.Р.Мorgan Chase & Co. (-0,6%) і Wells Fargo & Co. (-1,1%).

Активні торги спостерігаються також цінними паперами американського страховика AIG (+2,8%), мажоритарний пакет акцій якого на даний момент належить державі. За даними джерел, близьких до ситуації, компанія має намір продати два своїх японських підрозділи британської Prudential Financial Inc. за 4,8 млрд дол. Дана операція обговорюється так само активно, як і неофіційна інформація про плани уряду США скоротити свою участь в акціонерному капіталі AIG і повернути частину коштів платникам податків.

Крім того, сьогодні в американських ЗМІ пройшла інформація про те, що найбільша французька фармацевтична компанія Sanofi-Аventis SA незабаром повинна ухвалити рішення про підвищення ціни пропозиції за свого американського конкурента Genzyme Corp., рада директорів якого раніше відмовилася поступитися бізнесом за 18,5 млрд дол. Тоді Sanofi запропонував 69 дол. за 1 акцію Genzyme. Очікується, що дана цифра може бути підвищена до 71 дол. Проте акції американкою компанії торгуються в червоній зоні - ціна на них знизилася вже на 0,4%.

Тим часом, у напрямку до верхньої рамки біржового табло рухаються котирування одного з ведучих американських виробників комп'ютерної техніки Hewlett-Рackard (+1,4%), який напередодні, але вже після закриття торгової сесії представив прогноз за об'ємом продажів на кінець 2011 р., який виявився вищим за розрахунки аналітиків. Додатковим приводом для оптимізму акціонерів компанії стала обіцянка HP повернути кошти своїм інвесторам за рахунок дивідендів і викупу у них акцій.

Ціна на нафту піднялася сьогодні вище за позначку в 77 дол. за баррель. Даний чинник, проте, не виявився сприятливим для компаній американського енергетичного сектора, зокрема провідних нафтових компаній Exxonmobil (-0,3%) і Conocophillips (-0,4%), а також Halliburton (-0,1%). У плюсі, проте, торгуються акції Schlumberger (+1,3%). Напрям котируванням задає також опублікований раніше звіт Міністерства енергетики США про зміну комерційних запасів сирої нафти в країні - за підсумками минулого тижня показник знизився на 475 тис. бар. і становив 357,86 млн бар.

Станом на 18:25 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 33,04 пункту (-0,30%) - до 10825,81 пункту, індекс S&Р - на 3,57 пункту (-0,31%), до 1144,21 пункту, а індекс Nasdaq - на 5,67 пункту (-0,124), до 2373,84 пункту.