ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 27 вересня зниженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 27 вересня зниженням провідних індексів. Не дивлячись на помітну активність американських інвесторів під час торгів pre-market, яка мала результатом значне підвищення ф'ючерсів на провідні біржові індикатори, на відкритті фондових майданчиків гравці розгубили велику частину свого оптимізму, повідомляє РБК. Оскільки сьогодні не очікується публікація ключової урядової статистики щодо економіки США, здатної вказати на її сильні і слабкі сторони, інвестори звернули увагу на новини з корпоративного життя Сполучених Штатів.
Проте американські біржі проігнорували велику кількість позитивних новин у галузі злиття і поглинань (M&A) і з підвищеним інтересом поставилися до вістей не дуже обнадійливих. Так, сьогодні на ринках розповсюдилася неофіційна інформація, згідно з якою найбільший іспанський банк Santander вийшов із переговорів про купівлю американської кредитної організації M&T. Акції останньої до теперішнього моменту подешевшали вже на 6,2%. На цьому тлі рішуче зниження демонструють котирування всього американського банківського сектора, надзвичайно чутливого до будь-яких змін в економічному середовищі. По низхідній траєкторії рухаються котирування акцій J.P.Morgan Chase, Bank of America і Citigroup, що знизилися на 0,8%, 0,9% і 0,1% відповідно. Але вгору пішли котирування цінних паперів операторів кредитних карт American Express (+0,5%) і MasterCard (+1,0%).
Змінити вектор руху біржових індикаторів здатні новини про купівлю англо-голандською корпорацією Unileverза 3,7 млрд дол. американської компанії Alberto Culver, що займається виробництвом косметики, і засобів особистої гігієни. Європейська компанія готова запропонувати за 1 акцію Alberto Culver 37,5 дол., тобто премія до ціни закриття торгів 24 вересня становитиме 19%, а премія до середньої ціни паперів Alberto Culver за рік - 33%. Керівництво обох компаній висловило упевненість, що співпраця буде вигідною для обох сторін, але особливо вигідною операція може виявитися для акціонерів Alberto Culver. З цієї причини ціна на акції Alberto Culver злетіла на 20%.
Активні торги проходять щодо цінних паперів американського багатопрофільного промислового концерну General Electric (GE). Сьогодні стало відомо, що компанія заволоділа 7,66% акцій однієї з найбільших у світі інформаційних і розважальних телекомпаній NBC Universal (США), які за 2 млрд дол. викупила у французької медіакорпорації Vivendi SA. У поширеному сьогодні документі також повідомляється, що надалі у власність GE може перейти пакет з 12,34% акцій вартістю 3,8 млрд дол. Дотепер акції GE подешевшали на 0,6%.
Занепокоєння інвесторів викликало повідомлення однієї з найбільших світових роздрібних мереж - американської компанії Wal-Mart Stores Inc., яка сьогодні зробила пропозицію щодо купівлі південноафриканського рітейлера продуктів харчування Massmart Holdings Ltd. за 4,26 млрд дол. За розрахунками керівництва американської компанії, даний крок підготує грунт для зростання компанії за рахунок африканських ринків. Але інвестори визнали операцію дуже ризикованою і вважали за краще позбутися частини акції Wal-Mart. Дотепер вони подешевшали на 0,4%.
Американські торгові майданчики відкрилися в "мінусі" для компаній гірничовидобувного сектора, не дивлячись на зростання цін на золото і срібло. У негативній зоні торгуються цінні папери золотовидобувних компаній Newmont Mining Corp. (-0,1%) і Barrick Gold (-0,5%). Вниз також пішли котирування акцій алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. (-1,2%), але одночасно зростають котирування паперів компанії з видобутку міді Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (+0,4%) і однієї з найбільших уСША сталеливарних компаній U.S. Steel Corp. (+0,1%) та її конкурента - AK Steel Holding (+0,7%).
Станом на 17:59 за Києвом індекс Dow Jones знизився на 5,45 пункту (-0,05%) - до 10854,81 пункту, індекс S&P - на 1,43 пункту (-0,19%), до 1147,26 пункту, а індекс Nasdaq - на 3,95 пункту (-0,16%), до 2377,64 пункту.