ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 14 вересня ц.р. зниженням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 14 вересня 2010 р. зниженням провідних індексів, відреагувавши на новини з-за океану, передає РБК. Сьогодні Центр економічних досліджень (ZEW) Німеччини повідомив, що індекс ділових очікувань у країні у вересні 2010 р. становив мінус 4,3 пункту проти плюс 14,0 пунктів у серпні 2010 р. Не додали оптимізму й новини з Китаю, уряд якого, за неофіційними даними, може вжити заходи для скорочення інвестицій у нерухомість.
Разом з тим, звіти американського уряду цілком здатні були розташувати інвесторів до ризику. Так, весь час до відкриття торговельних майданчиків інвестори чекали даних про зміну обсягу роздрібних продажів у США в серпні 2010 р., які їх не розчарували. Міністерство торгівлі повідомило, що показник за минулий місяць зріс на 0,4% і становив 363,7 млрд дол., тоді як аналітики прогнозували його зростання на 0,3%, а з урахуванням продажу автомобілів показник підвищився на 0,6%, хоча , згідно з консенсус-прогнозам, зростання могло бути в два рази менш упевненим. Крім того, позитивний вплив мав інший, не менш значний макроекономічний звіт - про запаси вироблених товарів, комплектуючих і напівфабрикатів на складах США в липні 2010 р. Показник зріс на 1%, тоді як аналітики чекали зростання на рівні 0,7% в місячному численні.
Американські інвестори, як і їх колеги зі Старого Світу, насторожено поставилися до цінних паперів однієї з найбільших кредитних організацій США Bank of America (-1,8%). Таким чином вони відреагували на заяву організації, що представляє інтереси страховиків, про те, що банку доведеться викупити більше половини іпотечних кредитів, виданих в період від 2005 р. до 2007 р. на підставі невірних або недостатніх відомостей, на суму близько 20 млрд дол.
На цьому тлі негативну динаміку демонструють котирування інших організацій банківського сектору, які, як розсудили інвестори, потенційно можуть зіткнутися з аналогічною проблемою. Глибоко в "мінус" пішли котирування Citigroup (-1,7%), JPMorgan Chase (-1,3%), Wells Fargo (-2%), Goldman Sachs (-1,2%) і оператора кредитних карт American Express (-0,9%).
У "червоній" зоні торгуються папери найбільшої в США нафтової компанії ExxonMobil (-0,3%). Сьогодні аналітики RBC Capital Markets винесли невтішний вердикт щодо акцій компанії, знизивши рекомендації стосовно них із "вище рівня ринку" до "на рівні ринку".
Активність спостерігається щодо акцій інших нафтових компаній, оскільки, як очікується, американські запаси нафти в найближчому майбутньому почнуть скорочуватися. Дані очікування, в тому числі, пов'язані з тим, що сьогодні припинив роботу третій з липня ц.р. рукав нафтопроводу між Канадою і США через витік нафтопродуктів. Проте котирування акцій компаній енергетичного сектору рухаються нерівномірно. Так, папери конкурента ExxonMobilе - Chevron - зросли на 0,2%, а ConocoPhillips, навпаки, знизилися на 0,5%.
Разом з тим, позитивний вплив на настрій інвесторів надають сьогодні новини з сировинних бірж. По висхідній траєкторії сьогодні рухаються ціни на дорогоцінні метали - альтернативу грошовим активам. Ціна на срібло підібралася сьогодні до максимальної майже за 2,5 роки оцінкою, платина торгується на найвищому за місяць рівні. Дані фактори підштовхнули до зростання котирування золотодобувних Newmont Mining Corp. (+4,4%) і Barrick Gold Corp. (+3%). Проте в негативній зоні торгуються цінні папери гірничодобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc (-0,9%), одній найбільших в країні сталеливарних компаній USSteel Corp. (-2,3%), а також американського алюмінієвого гіганта Аlcoa (-0,4%).
На початок поповзли котирування найбільшої в США мережі роздрібних продажів споживчої електроніки Best Buy Co. (+7,7%), яка представила сьогодні фінансовий звіт за підсумками I півріччя 2010-2011 фінансового року. Чистий прибуток компанії, доступна для розподілу серед акціонерів, зросла на 31,5% - до 409 млн дол. проти прибутку в 311 млн дол., отриманим за I півріччя попереднього фінансового року.
Станом на 17:31 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 5,6 пункту (-0,05%) - до 10538,53 пункту, індекс S & P - на 1,89 пункту (-0,16%), до 1120 , 05 пункту, індекс Nasdaq опустився на 1,90 пункту (-0,07%) - до 2284,18 пункту.