ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 4 листопада впевненим зростанням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися 4 листопада 2010 р. впевненим зростанням провідних індексів. Сьогоднішнє ралі обумовлене новою політикою "кількісного пом'якшення" (quantitative easing), оголошеної напередодні Федеральною резервною системою США (ФРС). В рамках програми будуть викуповуватися цінні папери обсягом 600 млрд дол. При цьому у ФРС зазначили, що мова йде про щомісячний викуп довгострокових казначейських держоблігацій на 75 млрд дол. Рішення регулятора в цілому співпали з очікуваннями ринку - ФРС у черговий раз включає друкарський верстат і вкачують сотні мільярдів доларів у буксуючу американську економіку, щоб зіштовхнути її з місця.
Певний вплив надає і набір американської макростатистики. Зокрема, Міністерство праці США повідомило про зростання продуктивності праці в несільськогосподарських галузях країни в III кварталі 2010 р. на 1,9% порівняно з попереднім кварталом. Даний показник перевершив прогнози аналітиків, що чекали зростання показника на 1,0%.
Останні рішення американського Федрезерву спільно з позитивними даними по американській економіці справляють позитивний вплив на зміну котирувань провідних представників фінансового сектора США. На відкритті торгових майданчиків цінні папери найбільшого в США Bank of America Corp. встигли подорожчати на 2,13%, а корпорації Citigroup Inc. і банку Wells Fargo & Co. - 0,95% і 1,78% відповідно. Вище ринку торгуються акції банків Morgan Stanley і JPMorgan Chase, додаючи в ціні 2,17% і 0,98% відповідно.
Успішно складаються перші години сесії для американських горновидобувачів. Долар, що дешевшає підштовхнув вгору ціни на промислові метали, в результаті чого в плюсі опинилися акції представників гірничорудного сектора країни. Котирування алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. підвищуються на 2,36% і 4,23% відповідно, а найбільших у країні сталеливарних компаній USSteel Corp. і AK Steel Holding на 3% і 2,19%. Крім того, в ріст пішло і золото на тлі чого акції Newmont Mining і Barrick Gold додають у ціні 2,89% і 2,71%.
Нафта на сировинних біржах також росте в ціні, за рахунок чого підвищуються котирування представників енергетичного сектора Нового світу. Цінні папери нафтового гіганта ExxonMobil додають у ціні 2,3%, а його конкурентів - ConocoPhillips і Chevron - 2,04% і 2,54% відповідно. Не залишаться осторонь і нафтосервісні підприємства Schlumberger і Halliburton, чиї акції торгуються в плюсі на 3,01% і 2,84%.
Черговий набір корпоративної звітності також припав до душі учасникам ринку, оскільки багатьом з тих, що відзвітували, вдалося домогтися розташування гравців, перевищивши ринкові прогнози. Серед них опинився і американський рітейлер одягу компанії Gap Inc., що володіє понад 3 тис. магазинів. Цінні папери Gap подорожчали на 7,74% з початку торгів також, як і акції другого за величиною в США оператора кабельного телебачення Time Warner Cable (+5%).
Не обходять стороною інвестори та акції низки компаній, чиї звіти ще тільки повинні з'явитися сьогодні. Серед них варто відзначити таких гігантів, як Kraft Foods (другого після Nestle SA світового виробника продуктів харчування) і найбільшу в світі мережу кав'ярень Starbucks, чиї котирування вже встигли піднятися на 1,36% і 2,77% відповідно.
Станом на 17:15 за київським часом індекс "блакитних фішок" Dow Jones виріс на 192,54 пункту (+1,72%) - до 11407,70 пункту, індекс "широкого ринку" S&P 500 - на 18,06 пункту ( +1,51%) - до 1216,02 пункту. Високотехнологічний індекс Nasdaq підвищився на 36,41 пункту (+1,43%) і склав 2576,68 пункту.