ua en ru

Фондові торги в США 9 лютого 2012 р. завершилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 9 лютого 2012 р. завершилися незначним підвищенням провідних індексів. Незважаючи на коливання індикаторів в ході сесії, ближче до кінця торгового дня інвестори проявили оптимізм щодо ситуації в Греції.

Лідери трьох провідних політичних партій Греції домовилися про умови нової програми фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ). Правляча коаліція погодилася урізати держвитрати на 3,3 млрд євро в поточному році (еквівалентно 1,5% від ВВП країни). Крім того, уряд обіцяв, що в червні 2012 р. будуть визначені додаткові заходи економії обсягом 10 млрд євро на період 2013-2015 рр. З урахуванням скорочення держвидатків шанси Греції отримати черговий транш фінансової допомоги від міжнародних кредиторів підвищилися.

Крім того, позитивний вплив на ринок зробили корпоративні новини. Так, акції високотехнологічної компанії Apple виросли в ціні на 3,5%. Котирування пішли вгору після появи неофіційних даних про те, що компанія представить планшетний комп'ютер iPad 3 вже в березні ц.р.

У "плюсі" закрилася і інтернет-компанія Yahoo!, чиї акції подорожчали за підсумками сесії на 1,4%. Позитивним фоном стали повідомлення в ЗМІ про те, що китайський конгломерат Alibaba планує здійснити buy back 40% своїх акцій, якими володіє американська компанія. Торги цінними паперами Alibaba на Гонконзькій біржі були припинені.

Підйомом також відзначилися великі американські рітейлери. Котирування двох провідних представників сектора Macy's і Wal-Mart до завершення сесії підвищилися на 1% і 0,6% відповідно.

У той же час зростання провідних індикаторів стримувався за рахунок сировинного сектора, в якому переважала негативна динаміка. Зокрема, акції нафтогазової компанії ConocoPhillips подешевшали на 1%, а її конкурентів ExxonMobil і Chevron - на 0,5% і 0,4% відповідно.

За підсумками торгів 9 лютого ц.р. індекс Dow Jones підріс на 6,51 пункту (+0,05%) - до 12890,46 пункту, індекс S & P підвищився на 1,99 пункту (+0,15%) - до 1351,95 пункту, а індекс Nasdaq піднявся на 11,37 пункту (+0,39%) - до 2927,23 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в США відкрилися підвищенням провідних індексів.