ua en ru

Фондові торги в США 9 серпня завершилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 9 серпня 2012 р. закрилися незначною зміною провідних індексів на тлі макроекономічної статистики і корпоративних новин. Сприятливо на настрої інвесторів відбилися дані Міністерства праці США, згідно з якими кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 4 серпня 2012 р., знизилося і склало 361 тис. при прогнозі в 367 тис.

Позитивний фон торгів забезпечили також спекуляції про можливі дії центробанків щодо стимулювання світової економіки. Макроекономічна статистика за рівнем інфляції в КНР, яка свідчить про її зниження четвертий місяць поспіль, оживила надії інвесторів на швидкі заходи стимулювання китайської економки з боку Народного банку Китаю.

У той же час негативне враження справив на інвесторів опублікований напередодні доповідь Європейського центрального банку (ЄЦБ), в якому банк погіршив свої оцінки перспектив економіки зони євро в 2012-2013 рр..Так, ВВП зони обігу євро в 2012 р. знизиться на 0,3% і повернеться до повільного зростання в 2013 р. (плюс 0,6%). У попередньому подібному огляді ЄЦБ за травень 2012 р. прогнозувалося, що ВВП єврозони в 2012 р. знизиться на 0,2%, а в 2013 р. збільшиться на 1%.

В ході сесії підвищенням котирувань характеризувалися ресурсодобивающіх і енергетічеcкіе компанії, в той же час котирування акцій компаній споживчого сектора (розглядаються як "захисні") знижувалися.

Папери високотехнологічної Cisco Systems за підсумками сесії виросли в ціні на 3,2%, сприяючи зростанню індексу Dow, на тлі підвищення аналітиками Goldman Sachs Group і Piper Jaffray до рекомендацій по акціях компанії. При цьому експерти Goldman рекомендували папери до "впевненому придбання", присвоївши їм тим самим найвищу оцінку.

У той же час оператор кредитних карт American Express опинився в числі "аутсайдерів" торгів: котирування компанії знизилися на 2,5%. Акції його конкурента Visa опустилися в ціні на 2%.

Котирування банку JPMorgan Chase опустилися на 0,7% після того, як кредитна організація оголосила про те, що відкладає програму по зворотному викупу акцій до початку 2013 р. Раніше в цьому місяці представники банку повідомляли, що програма повинна стартувати в кінці поточного року.

За підсумками торгів 9 серпня індекс Dow Jones знизився на 10,45 пункту (-0,08%) - до 13165,19 пункту, індекс S&P підвищився на 0,58 пункту (+0,04%) - до 1402,89 пункту, індекс Nasdaq - на 7,39 пункту (+0,25%) - до 3018,64 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в США 8 серпня закрилися переважно підвищенням провідних індексів.