ua en ru

Фондові торги в США 9 серпня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 9 серпня 2010 р. відкрилися підвищенням провідних індексів, відіграючи втрати попередньої торгової сесії, викликані негативними макроекономічними новинами. Зокрема, інвесторів розчарував представлений 6 серпня ц.р. доповідь Міністерства праці США: дані по зайнятості в несільськогосподарському секторі країни (non-farm payrolls) виявилися гірше прогнозів аналітиків, послуживши ще одним свідченням слабкості ринку праці.
Тим часом підтримку ринку сьогодні здійснюють новини з сировинних бірж, на яких зафіксовано зростання цін на метали (ціна на мідь виросла вперше за три дні), що, у свою чергу, сприяє зростанню котирувань в гірничовидобувному секторі, включаючи алюмінієвого гіганта Alcoa (+0, 52%) і мідьовидобувної Freeport McMoRan Copper & Gold (+0,12%). Крім того, сьогодні дорожчає і нафту, що сприятливо вплине на цінні папери ExxonMobil (+0,8%) і її конкурентів Chevron (+0,55%) і ConocoPhillips (+0,56%), а також акції нафтосервісних Shlumberger (+ 1%) і Halliburton (+0,4%).
В центрі уваги інвесторів опинилася сьогодні і американська компанія з виробництва оргтехніки Hewlett-Packard, втягнена у гучний скандал. Головний виконавчий директор компанії Марк Херд пішов у відставку 6 серпня після того, як розслідування виявило, що М.Херд фальсифікував фінансові дані, щоб приховати "близькі стосунки з однією зі співробітниць компанії". На цьому тлі акції компанії подорожчали на 3,5%.
На відкритті фондових торгів лише незначно подорожчали акції американської компанії Apple Inc. (+0,2%) Після того, як у пресі пройшла інформація про те, що старший віце-президент компанії Марк Пейпермастер, що відповідав за інженерну частину проекту iPhone, йде з компанії. Представники Apple не стали коментувати можливий зв'язок між відходом М.Пейпермастера з компанії і нещодавно виявленими проблемами з антеною в iPhone 4.
Зазанчимо також, що сьогодні вийшли фінансові звіти відродженого після банкрутства американського автоконцерну Chrysler Group, який повідомив про чисті збитки в I півріччі 2010 р. у розмірі 369 млн дол, і одного з двох найбільших у США іпотечних агентств, що підтримуються федеральним урядом, Freddie Mac (офіційно - Федеральна корпорація житлового іпотечного кредитування), яке в I півріччі 2010р. збільшило чистий збиток на 18% - до 11,4 млрд дол в порівнянні з чистим збитком за I півріччя минулого року в розмірі 9,67 млрд дол
Станом на 16:42 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 25,66 пункту (+0,24%) - до 10679,22 пункту, індекс S & P - на 1,38 пункту (+0,12%) - до 1123 , 16 пункту, а індекс Nasdaq - на 7,28 пункту (+0,31%) - до 2295,88 пункту.