ua en ru

Фондові торги в США 6 серпня завершилися переважно зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 6 серпня 2013 р. завершилися зниженням більшості провідних індексів. За результатами торговельної сесії два з трьох провідних індексів пішли в помірний мінус: лише індекс Nasdaq додав за результатами торгів 0,09%.

Тенденцію до зниження фахівці пояснюють різними факторами. У їх числі побоювання інвесторів щодо можливої терористичної загрози у зв'язку з призупиненням роботи американських посольств в Єгипті, Йорданії, Лівії, Саудівській Аравії, Кувейті та ряді інших країн з міркувань безпеки у зв'язку із загрозою терактів з боку "Аль-Кайєди". Проте здебільшого аналітики схиляються до більш тривіальної причини подібного завершення торгів: індекси просто не можуть рости постійно. Як відзначають фахівці, деяке охолодження, що супроводжується зниженням провідних індексів, є логічним та необхідним на тлі стрімкого їх ралі протягом минулого тижня.

На хід торгів також вплинули макроекономічні дані. Так, напередодні після відкриття торгової сесії американський Інститут з управління поставками повідомив, що в липні індекс ділової активності у сфері послуг в США зріс до 56 пунктів, тоді як аналітики прогнозували, що значення індексу складе 53,0 пункту.
Увага інвесторів продовжують залучати і корпоративні новини. До офіційного відкриття торгів виробник продуктів харчування Tyson Foods повідомив, що його чистий прибуток в III кварталі фінансового року виріс більш ніж в три рази і перевищила прогнози ринку. В результаті котирування акцій Tyson Foods закрилися злетом на 4,1%.

Папери банківського гіганта HSBC, навпаки, втратили в ціні 4,5%, після того як фінансова звітність, опублікована банком, розчарувала інвесторів і не виправдав очікувань ринку.

Котирування акцій Facebook також продовжили зростання, підвищившись ще на 2,99%. Минулий тиждень став знаковою для паперів Facebook: саме тоді вони вперше за весь час перевищили свою ціну IPO 38 дол. На торгах, що завершилися акції Facebook перевалили за позначку у 39 дол.

Підвищення котирувань паперів виробника смартфонів Blackberry за результатами торгової сесії на 7,4% для багатьох стало загадкою. Здебільшого трейдери так і не побачили видимих причин для стрімкого зростання вартості паперів. Однак, окремі гравці відзначали, що можливим приводом для збільшення ринкової капіталізації Blackberry міг стати витік фотографії нового смартфона компанії.
За підсумками торгів 5 серпня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 46,23 пункту (-0,30%) - до 15612,13 пункту, індекс S&P - на 2,53 пункту (-0,15%) - до 1707,14 пункту, індекс Nasdaq піднявся на 3,36 пункту (+0,09%) - до 3692,95 пункту.