ua en ru

Фондові торги в США 5 листопада відкрилися незначним пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 5 листопада відкрилися переважно незначним пониженням провідних індексів, хоча на торгових майданчиках спостерігається волатильність і відсутня чітко виражена тенденція, передає РБК.

Відзначимо, що представлений доповідь Міністерства праці США про рівень безробіття в країні в жовтні 2010 р. приємно здивував гравців фондового ринку. Незважаючи на те, що рівень безробіття в США за звітний період залишився на колишньому рівні в 9,6%, як і очікували аналітики, число робочих місць у несільськогосподарських галузях країни в жовтні 2010 р. порівняно з попереднім місяцем зросла на 151 тис. ( аналітики прогнозували, що число робочих місць виросте тільки на 60 тис.). Доповідь, опублікована до початку торгової сесії, зробив позитивний вплив на рух котирувань, хоча і не зміг перевести їх в позитивну зону.

Попередня торгова сесія в США завершилася істотним зростанням біржових індеиксів. Учасники ринку з оптимізмом сприйняли нову політику "кількісного пом'якшення" (quantitative easing), оголошену Федеральною резервною системою США раніше. У рамках програми будуть викуповуватися цінні папери обсягом 600 млрд дол При цьому у ФРС зазначили, що мова йде про щомісячне викуп довгострокових казначейських держоблігацій на 75 млрд дол.

Дані новини справили великий вплив як на американські, так і на японські торгові майданчики (індекс Nikkei за підсумками фондових торгів 5 листопада зріс майже на 3%). Тим часом, фондові торги в Європі відкрилися сьогодні різноспрямовано, чому великою мірою сприяли корпоративні новини.

Відзначимо, що корпоративні новини роблять вплив і на хід американських торгів. Зокрема, інвестори звернули увагу на звіти Kraft Foods і Starbucks. Згідно зі звітом, чистий прибуток Kraft Foods (другого після Nestle SA світового виробника продуктів харчування) за підсумками III кварталу 2010 р. склав 760 млн дол., знизившись на 8% в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року. У III кварталі 2009 р. він склав 826 млн дол.

У той же час чистий прибуток американської мережі кав'ярень Starbucks за підсумками IV кварталу 2009-2010 фінансового року, який завершився 3 жовтня 2010 р., склала 278,9 млн дол. - на 85% більше, ніж роком раніше. У минулому році цей показник склав 150 млн дол. Виручка компанії в IV кварталі склав 2,83 млрд дол., що на 17,2% більше торішнього показника. Тоді він склав 2,42 млрд дол.
На відкритті торгової сесії котирування Kraft Foods опустилися на 1,5%, при цьому акції Starbucks подорожчали на 3% (відзначимо, що компанія входить у розрахункову базу високотехнологічного індексу Nasdaq).

Тим часом звіт американської страхової групи American International Group Inc. (AIG) не виправдав очікувань ринку. Чисті збитки компанії в III кварталі 2010 р. склали 2,4 млрд дол проти прибутку у розмірі 455 млн дол. за аналогічний період роком раніше. На відкритті торгів акції компанії подешевшали на 2,2%.

Станом на 15:44 індекс "блакитних фішок" Dow Jones опустився на 1,78 пункту (-0,02%) - до 11433,06 пункту, високотехнологічний індекс Nasdaq - на 2,25 пункту (-0,07%) і склав 2575,65 пункту, в той же час індекс S & P 500 піднявся на 1,84 пункту (+0,15%) - до 1222,77 пункту.