ua en ru

Фондові торги в США 4 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів в середньому на 0,4%

Фондові торги в США 4 вересня 2013 р. відкрилися підвищенням провідних індексів напередодні публікації доповіді Федеральної резервної системи (ФРС) США за економічним прогнозом (Бежева книга, що представляє собою звіт з економічної активності в зонах відповідальності 12 федеральних резервних банків США, буде оприлюднена сьогодні ввечері) і голосування в сенаті США з приводу інтервенції в Сирію.

Сирійський питання як і раніше залишається одним з основних факторів, які рухають ринок: на тлі нестабільної ситуації на Близькому Сході і навислої над Сирією загрози авіаударів США, що загрожує перериванням постачання з багатого "чорним золотом" регіону, північноморська нафта на товарній біржі дорожчала кілька днів поспіль. Лише деяка розрядка ситуації навколо Сирії змусила нафтові котирування трохи відступити від рекордних рівнів.

На відкритті торгів зниження котирувань продемонстрували дві з трьох найбільших у США нафтогазових компаній. Так, папери ExxonMobil і Chevron подешевшали на 0,1% і 0,2% відповідно, а котирування ConocoPhillips підвищилися на 0,5%.

Помітний вплив на біржі надала угода між фінською Nokia та американської Microsoft. Раніше найбільший виробник програмного забезпечення корпорація Microsoft повідомила про покупку підрозділу компанії Nokia, яка виробляє мобільні пристрої.

Сума угоди складає 7,2 млрд дол. За умовами угоди, головний виконавчий директор Nokia Стівен Елоп приєднається до команди Microsoft. Його ім'я фігурує в списку можливих наступників глави Microsoft Стіва Балмера, що покине пост у наступному році.

Станом на 17:13 за київським часом індекс Dow Johnes підвищився на 29,33 пункту (+0,20%) - до 14863,29 пункту, індекс S&P - на 6,12 пункту (+0,37%) - до 1645,89 пункту, індекс Nasdaq - на 18,48 пункту (+0,51%) - до 3631,09 пункту.