ua en ru

Фондові торги в США 3 вересня завершилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 3 вересня 2013 р. завершилися зростанням провідних індексів, приводом для чого стали останні новини з фронту корпоративних злиттів і поглинань, а саме дві мегаугоди у технологічному секторі.

Найістотнішим корпоративним подією стала новина, що Microsoft купує підрозділ фінської компанії Nokia з виробництва мобільних пристроїв за 7,2 млрд дол. На цьому тлі папери Nokia на закриття торгів у Нью-Йорку подорожчали на 31,3%, у той час як котирування акцій Microsoft опустилися на 4,6%.

Також каталізатором для торгової сесії стало повідомлення про домовленості британської Vodafone і американської телекомунікаційної компанії Verizon про придбання останньої частки Vodafone Group в їх спільному підприємстві Verizon Wireless. Vodafone належало 45%, які були продані за 130 млрд дол. Акції Verizon на момент завершення торгів знизилися в ціні на 2,9%, а папери Vodafone Group втратили трохи більше 1% від вартості.

Ще однією позитивною новиною стало укладення угоди про права на трансляцію між американською телесетью CBS Corp.. і телекомунікаційною компанією Time Warner Cable. В результаті котирування акцій обох компаній відзначилися підйомом: акції CBS Corp. додали в ціні 4,7%, а ринкова капіталізація Time Warner Cable зросла на 1,8%.

Деякий тиск на хід торгів надавала невизначеність політичної ситуації навколо Сирії, ускладнена повідомленнями Міністерства оборони РФ про запуск двох ракет в Середземномор'ї, що посилило занепокоєння щодо початку західної операції проти уряду Башара Асада. Після появи цього повідомлення провідні індекси пішли вниз, що, однак, тривало недовго. Незабаром ситуація прояснилася - ракети були запущені в рамках військових випробувань США і Ізраїлю, і біржі відіграли втрати, що дозволило американським торгів відкритися в "зеленій" зоні. Торги закрилися в плюсі, але фахівці відзначають, що саме побоювання трейдерів щодо сирійського питання не дали індексами продемонструвати більш істотне зростання.

Позитивними новинами для інвесторів стала публікація американського Інституту з управління постачаннями, який повідомив, що індекс ділової активності в промисловості в серпні 2013 р. підвищився до 55,7 пункту порівняно з 55,4 пункту в липні. Результат перевершив сподівання: аналітики прогнозували, що показник складе 53,8 пункту.

За підсумками торгів 3 вересня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 23,65 пункту (+0,16%) - до 14833,96 пункту, індекс S&P - на 6,8 пункту (+0,42%) - до 1639,77 пункту, індекс Nasdaq - на 22,74 пункту (+0,63%) - до 3612,61 пункту.