ua en ru

Фондові торги в США 3 вересня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в США 3 вересня 2013 р. відкрилися зростанням провідних індексів. Основним приводом для оптимізму інвесторів стали макроекономічні дані, так і корпоративні новини дня.

Так, позитивний вплив на хід торгів зробили макроекономічні дані по китайській економіці, опубліковані раніше. Так, індекс менеджерів із закупівель PMI досяг найвищого показника за період більше року.

Поряд з необхідністю "розгойдування" бірж після триденних вихідних стримуючим фактором все ще залишається міжнародно-політична невизначеність навколо Сирії. Інвестори з нетерпінням чекають рішення американського конгресу, який може схвалити пропозицію Президента США Барака Обами і піти на застосування силових методів проти режиму Президента Башара Асада.

На тлі цього сьогоднішнє повідомлення Міноборони РФ, яке заявило, що засікло запуск двох ракет в Середземномор'ї, стало для трейдерів справжньою несподіванкою. Інформація сколихнула світову громадськість, посилилися занепокоєння щодо можливого початку удару по Сирії. В результаті провідні індекси і котирування ф'ючерсів різко пішли вниз, а ціни на нафту, навпаки, кинулися вгору. Як було встановлено пізніше, запуск став результатом спільних випробувань США та Ізраїлю і ніякої небезпеки для Сирії не уявляв. Коли побоювання розсіялися, ринки відіграли зниження.

В макроекономічному секторі вже після відкриття торгів американський Інститут з управління поставками повідомив, що індекс ділової активності в промисловості в серпні 2013 р. підвищився до 55,7 пункту. Результат перевершив сподівання: аналітики прогнозували, що показник складе 53,8 пункту.

У секторі корпоративних новин важливою звісткою для інвесторів стало повідомлення про те, що корпорація Microsoft купує підрозділ фінської компанії Nokia з виробництва мобільних пристроїв за 7,2 млрд дол. Угоду, однак, ще належить отримати схвалення акціонерів Nokia і відповідних регуляторів. На цьому тлі котирування Nokia в перші хвилини європейських торгів злетіли на 48%. На торгах у США папери Nokia в Нью-Йорку відкрили сесію підвищенням на 38,59%, а котирування Microsoft опустилися на 4,3%.

Котирування конкурує з Microsoft компанії Apple піднялися на 1,9%, ринкова капіталізація Google зросла на 1,8%.

Крім того, інвестори все ще продовжують грати на повідомленні про те, що американська телекомунікаційна компанія Verizon домовилася про купівлю частки Vodafone Group в їх спільному підприємстві Verizon Wireless за 130 млрд дол. Акції Verizon на відкритті торгів просіли в ціні на 4,5%.

Станом на 1:28 за київським часом індекс Dow Johnes підвищився на 84,14 пункту (+0,57%) - до 14894,45 пункту, індекс S&P - на 14,18 пункту (+0,87%) - до 1647,02 пункту, індекс Nasdaq - на 32,83 пункту (+0,92%) - до 3622,89 пункту.