ua en ru

Фондові торги в США 28 лютого відкрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 28 лютого 2012 р. відкрилися переважно підвищенням провідних індексів на тлі обстановки на товарних біржах, де призупинився ріст цін на нафту, і подій в Європі.

Ціни на "чорне золото" останнім часом росли, оновлюючи максимуми, на тлі триваючого конфлікту навколо Ірану, що викликало занепокоєння інвесторів щодо перспектив розвитку світової економіки при сформованих обставинах. Проте напередодні сьогоднішньої сесії американські ф'ючерси Light Sweet подешевшали до рівня нижче 109 дол./бар.

В Європі, незважаючи на все ще існуючу загрозу поширення боргової кризи, ситуація дещо стабілізувалася. Підтвердженням цьому служить досить вдалий італійський боргової аукціон. Нагадаємо, що Італія сьогодні розмістила нові 10-річні облігації під саму низьку прибутковість з серпня 2011 р. напередодні тендера Європейського центрального банку (ЄЦБ) по наданню банкам довгострокових кредитів.

Позитивний інформаційний фон формує і повідомлення про те, що Євросоюз і Міжнародний валютний фонд схвалили виділення Португалії чергового траншу в розмірі 14,9 млрд євро в рамках екстреної програми допомоги загальним обсягом 78 млрд євро.

Рішення міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's знизити кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт) не позначилося суттєво на настрої інвесторів. Почасти це пов'язано з тим, що воно було очікуваним. У зв'язку з цим Європейська рада і Єврогрупа передбачили й запланували заходи, які допоможуть запобігти негативним наслідкам.

На відкритті торгів незначним пониженням котирувань (-0,08%) відзначився американський автоконцерн General Motors (GM) на тлі з'явилася раніше неофіційної інформації про те, що GM планує придбати невелику частку у французькому автомобілебудівників Peugeot Citroen. За даними джерел, американський автоконцерн планує викупити 5-7% акцій Peugeot Citroen.

На позитивній території торги відкрилися для американських банків Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, котирування яких підвищуються на 0,2-0,5%.

Підвищенням вартості акцій характеризуються нафтогазові ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips (+0,2%, +0,5% і +0,45% відповідно).

У сегменті макроекономічних новин інвесторів очікує доповідь дослідницької організації Conference Board по індексу споживчої довіри в США за підсумками лютого 2012 р. Аналітики очікують, що показник підвищиться в місячному обчисленні і складе 63 пункти в порівнянні з 61,1 пункту в січні.

Станом на 16:33 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 2,19 пункту (+0,02%) - до 12983,70 пункту, індекс Nasdaq - на 1,76 пункту (+0,06%) - до 2967,84 пункту, індекс S & P знизився на 0,2 пункту (-0,02%) - до 1367,54 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в Японії 28 лютого 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92%.