ua en ru

Фондові торги в Японії 28 лютого 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92%

Фондові торги в Японії 28 лютого 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92%. Індикатор досяг семимісячного максимуму, після того, як інвестори відіграли вчорашні новини про банкрутство провідного японського чіпмейкера Elpida Memory Inc. і почали купувати дешеві папери. Ринок також з натхненням чекає наміченого на 29 лютого ц.р. початку роботи декількох нових інвестиційних фондів.

Напередодні Elpida Memory подав в окружний суд Токіо прохання про захист від кредиторів. Під наглядом суду компанія має намір провести реорганізацію бізнесу і знайти інвестора, щоб якомога швидше почати виплати кредиторам. Загальний борг Elpida Memory на кінець попереднього фінансового року (31 березня 2011 р.) становив 448 млрд ієн (5,5 млрд дол за поточним курсом), що робить банкрутство компанії першим за величиною в Японії за минулі два роки.

Котирування найбільшого в світі виробника контрольно-вимірювального обладнання Advantest Corp. піднялися на 1,85%. Папери виробника матеріалів для напівпровідників Shin-Etsu Chemical Co. подешевшали на 1,14%. Їх конкуренти - Tokyo Electron Ltd. і Sumco Corp., навпаки, додали у свій актив 0,9% і 0,82% відповідно.

У лідери падіння вийшли котирування судноплавних компаній, після того як данська A.P. Moller-Maersk Group - найбільший у світі морський вантажоперевізник - повідомила про прогнозоване зниження основних фінансових показників у 2012 р. на тлі очікуваних збитків у сегменті контейнерних перевезень. Акції Nippon Yusen KK, Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., Mitsui O.S.K. Lines Ltd. подешевшали на 2,42%, 2,76% і 1,06% відповідно.

Папери провідних японських експортерів виявилися під тиском після зростання ієни по відношенню до інших основних резервних валют на тлі розмов про те, що подорожчання нафти і невизначеність навколо подолання європейської боргової кризи сповільнять відновлення світової економіки і викличуть попит на "захисні" валюти. Папери виробника фототехніки Canon Inc. подешевшали на 0,14%. Вартість акцій виробника електроніки Panasonic Corp. знизилася на 0,4%.

При цьому ринкова капіталізація найбільшого в світі автовиробника Toyota Motor Corp. збільшилася на 0,30%.
За підсумками торгів 28 лютого 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 88,59 пункту (+0,92%) і склав 9722,52 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,31 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,18 ієни/дол.

Нагадаємо, фондові торги в Японії 27 лютого 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,14%. У ході сесії індикатор кілька разів переміщувався з позитивній території на негативну, проте за підсумками торгового дня йому не вдалося досягти планки в 9700 пунктів.