ua en ru

Фондові торги в США 27 липня 2011 р. завершилися зниженням індексів у середньому на 2% через кризу навколо ліміту держборгу

Фондові торги в США завершилися 27 липня 2011 р. значним зниженням провідних індексів через тривалу кризу навколо стелі держборгу. Конгресмени знову не змогли наблизитися до консенсусу щодо довгострокового плану скорочення бюджетного дефіциту, що є умовою для підвищення ліміту держзапозичень. Міністерство фінансів США знову підтвердило, що 2 серпня 2011 р. є крайнім терміном для підйому планки держборгу, після якого уряд буде приречений на технічний дефолт у разі бездіяльності конгресу. І хоча більшість аналітиків не сумніваються, що борговий ліміт буде підвищений, ті ж аналітики вважають, що Сполученим Штатам вже не уникнути зниження кредитного рейтингу хоча б одним з трьох глобальних рейтингових агентств, передає РБК.

Індекс Dow знизився четвертий день поспіль, і біржові аналітики вважають, що ця серія продовжиться до тих пір, поки не вирішиться ситуація зі стелею американського державного боргу.

Лідерами зниження були акції промислових компаній: акції виробника дорожньо-будівельної техніки Caterpillar подешевшали на 3,7%, папери багатопрофільного концерну General Electric втратили 2,4% вартості. Виробничий сектор просів на даних, що розчаровують, з замовлень на товари тривалого користування в США. Цей показник в червні 2011 р. знизився на 2,1% порівняно з попереднім місяцем, тоді як аналітики прогнозували зростання на 0,5%. Приводів для оптимізму в інвесторів практично не було. Ближче до кінця торговельної сесії Федеральна резервна система (ФРС) США опублікувала регулярний економічний огляд "Бежева книга", в якому повідомила, що у 8 з 12 округів ФРС економічна активність з початку літа сповільнилася.

Деяке полегшення принесли окремі корпоративні новини. Акції інтернет-рітейлера Amazon.com подорожчали на 3,9% завдяки гарній звітності: чистий прибуток за II квартал 2011 р. склав 191 млн дол., або 41 цент на акцію, що перевищило консенсус-прогнози аналітиків. Акції літакобудівного гіганта Boeing зросли на 0,7%, після того як компанія підвищила свій прогноз річного прибутку. А папери компанії Dunkin' Brands Group (оператор мережі закусочних), яка тільки що провела первинне розміщення акцій (IPO) злетіли на 50% від ціни первинного розміщення на дебютних торгах.

За підсумками торгів 27 липня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 199,75 пункту (-1,59%) - до 12302,55 пункту, індекс S&P опустився на 27,05 пункту (-2,03%) - до 1304,89 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 75,17 пункту (-2,65%) - до 2764,79 пункту.