ua en ru

Фондові торги в США 26 травня закрилися зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США 26 травня 2010 р. закрилися зниженням провідних індексів (провідний американський біржовий індикатор Dow Jones Industrial Average не зміг досягти позначки в 10 тис. пунктів), незважаючи на те, що відкриття торгової сесії було ознаменоване позитивною динамікою котирувань, чому сприяли сприятливі події в національній економіці, повідомляє РБК. Опублікований звіт Міністерства торгівлі США показав, що продажі нових будинків в США виросли на 14,8% в порівнянні з аналогічним показником за березень 2010 р. і склали 504 тис. одиниць. Тим часом, аналітики прогнозували зростання показника лише до 425 тис. одиниць.

Позитивні настрої інвесторів змінилися на негативні, після того, як в ЗМІ пройшла інформація про те, що китайський державний інвестиційний фонд China Investment Corp. може знизити частку європейських активів і припинити вкладення в європейську економіку до тих пір, поки ситуація не проясниться. Заклопотаність щодо боргових проблем країн єврозони все ще не залишає гравців фондового ринку, які побоюються, що криза може посилитися і перекинутися на світові фінансові ринки.

На цьому фоні в "мінусі" закрилися торги для американських банків, включаючи Wells Fargo (-3%), оператора кредитних карт American Express Company (-2,1%) і Goldman Sachs Group (-1,6%).

У складі індексу Dow 30 найсильніше знизилися в ціні акції американської високотехнологічної компанії Microsoft (-4,1%). Аналітики зазначають, що події в Європі не можуть не зробити впливу на американські компанії, не дивлячись на велику географічну віддаленість регіонів один від одного.

В той же час акції виробника "макбуків" і смартфонов iPhone - компанії Apple (входить до складу індексу NASDAQ) знизилися на закритті торгів лише на 0,5%. В цілому торги по акціях компанії йшли достатньо активно впродовж всієї торгової сесії (рекордне зростання ціни акцій склало 2,8%) на тлі оптимістичних прогнозів щодо зростання продажів iPhone і iPad.

У негативну зону пішли також котирування нафтових гігантів ExxonMobil Corp. (-0,7%), Chevron Corp. (-1,4%) і їх конкурента ConocoPhillips (-0,7%).

За підсумками торгів 26 травня 2010 р. індекс Dow Jones знизився на 69,3 пункту (-0,69%) - до 9974,45 пункту, індекс S&P - на 6,08 пункту (-0,57%) - до 1067,95 пункту, індекс Nasdaq - на 15,07 пункту (-0,68%) - до 2195,88 пункту.