ua en ru

Фондові торги в США 26 липня відкрилися підвищенням провідних індексів після виступу Драги

Фондові торги в США 26 липня 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Позитивний настрій інвесторів забезпечило виступ голови ЄЦБ Маріо Драгі на конференції інвесторів в Лондоні. Драги пообіцяв вжити всі необхідні заходи по порятунку зони євро від краху, зокрема, спрямовані на боротьбу з невиправдано високою прибутковістю за держпаперами країн валютного блоку. Заяви Драги переважили негатив, викликаний занепокоєнням інвесторів навколо перспектив Греції. Згідно опублікованій сьогодні доповіді аналітиків Citibank, вірогідність виходу Греції із зони євро в наступні рік-півтора складає близько 90%.

Європейська боргова криза чинить тиск на фінансові результати провідних компаній, тому корпоративна звітність носить змішаний характер і часто розчаровує інвесторів.

В той же час оприлюднена до початку торговельної сесії макроекономічна статистика виявилася кращою від очікувань експертів і додала додаткову підтримку котируванням. Так, Міністерство праці США повідомило, що число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 21 липня 2012 р., знизилася і склала 353 тис., хоча аналітики очікували, що цей показник складе 380 тис. вимог.

До початку торговельної сесії з'явилися фінансові звіти таких гігантів, як ExxonMobil (нафтогазова), Colgate-Palmolive (компанія-виробник засобів особистої гігієни і побутової хімії) і 3M Co. (багатопрофільний концерн). Всі ці компанії (за винятком Colgate) входять у розрахункову базу індексу Dow та істотно впливають на його динаміку.

В цілому оприлюднені звіти перевершили прогнози аналітиків: папери 3M зросли в ціні на 3,49%, акції ExxonMobil - на 0,59%. У складі індексу Dow котирування всіх тридцяти компаній зростають: значне зростання вартості акцій спостерігається у фармацевтичній Merck (більше 2%), оператора кредитних карт American Express (+2,73%), рітейлера Home Depot (+2,43%).

Станом на 17:00 за Київським часом індекс Dow Jones підвищився на 226,03 пункту (+1,78%) - до 12902,08 пункту, індекс S&P - на 19,73 пункту (+1,52%) - до 1358,18 пункту, індекс Nasdaq - на 42,19 пункту (+1,48%) - до 2896,50 пункту.