ua en ru

Фондові торги в США 25 вересня відкрилися незначним зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 25 вересня відкрилися мінімальним зниженням провідних індексів. Подібна картина спостерігалася на Нью - Йоркській фондовій біржі весь тиждень. З одного боку, інвестори приємно здивовані даними за попереднім замовленням на товари довготривалого користування . З іншого - як і раніше не видно прогресу в переговорах щодо прийняття державного бюджету.

1 жовтня в США почнеться новий фінансовий рік. До цього терміну законодавчої та виконавчої владі необхідно буде прийти до угод з приводу прийняття нового бюджету. Головний пункт протиріч - скорочення державних витрат на соцзабезпечення. Урізання цієї "витратної і малоефективної", на думку консервативної опозиції, витратної статті здатне відстрочити досягнення "стелі" держборгу, яке може призвести до непередбачуваних наслідків. І статися це може в найближчий час: аналітики вважають, що державний борг США дійде до встановленого порогу в середині жовтня. Якщо нічого не робити, уряд змушений буде прийняти одне з двох рішень - або дефолт, або "шатдаун" (тимчасове часткове призупинення роботи держапарату).

Оскільки обидва варіанти вкрай негативно позначаться на американській і світовій економіці, а конгрес і уряд США ніяк не можуть укласти домовленість, щоб цього уникнути, настрій трейдерів знаходиться в мінусі вже п'яту сесію поспіль. Крім того, прямо перед відкриттям торгів глава Мінфіну США Джек Лью оголосив, що обсяг готівки в розпорядженні його відомства набагато менше, ніж передбачалося раніше. За його словами, країна досягне "стелі" держборгу не пізніше 17 жовтня 2013 р.

Трохи оптимізму додали макроекономічні дані. За годину до відкриття торгів Минтруд США опублікував звіт за попереднім замовленням на Товаті тривалого споживання в серпні 2013 Якщо в липні спостерігалося падіння значення на 7,4% , то в серпні кількість замовлень небагато зросла - на 0,1%.

Якщо говорити про корпоративні новини, то гравці ринку відкрили нову сесію різнонаправлено. Акції оператора круїзних ліній Carnival Corp. подешевшали на початку торгів на 4,2% на тлі поганого прогнозу по квартальній виручці. Через годину після відкриття біржі, котирування компанії падають на 4,5%. Дешевшають також акції компанії Amazon, яка представила напередодні оновлену версію планшетного комп'ютера Kindle Fire - у ході першої години торгів цінні папери компанії подешевшали на 0,2%, потім, правда, перейшли в "зелену" зону і торгуються дорожче на 0,4%, ніж за підсумками минулої сесії.

У "зеленій " зоні знаходяться і папери нафтогазового концерну Noble Corp . після заяви ради директорів про готовність розділити компанію на дві фірми шельфового буріння. Зростання котирувань становить 3%. Facebook оновив за підсумками минулої сесії свій рекорд за весь час присутності на біржі - 48,5 дол за акцію. На цьому тлі котирування компанії ростуть, наближаючись до все нових рекордів : 1,3% за першу годину торгів 25 вересня. У плюсі ​​також і акції найбільшої в США за кількістю філій і по виручці мережі магазинів автозапчастин AutoZone . Після позитивних даних по квартальному звіту компанії її котирування ростуть на 0,5 %.

Станом на 17:30 індекс Dow Jones знизився на 6,23 пункту ( -0,04 %) - до 15328,36 пункту , індекс S & P знизився на 1,11 пункту ( -0,07 %) - до 1696,31 пункту , а індекс Nasdaq знизився на 2,29 пункту ( -0,06 %) - до 3765,96 пункту.