ua en ru

Фондові торги в США 24 жовтня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 24 жовтня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі корпоративних новин. Інвестори з оптимізмом сприйняли фінансовий звіт американської машинобудівної корпорації Caterpillar Inc., чистий прибуток якої (доступний для розподілу серед акціонерів компанії) в III кварталі 2011 р. виріс на 44% і склав 1,14 млрд дол. На цьому фоні акції компанії виросли в ціні на 5,3%. Відзначимо, що Caterpillar Inc. входить в розрахункову базу індексу Dow.
До початку сесії відзвітувала і американська корпорація Kimberly-Сlark. Втім, її звіт не можна назвати обнадійливим. Котирування компанії на відкритті торгів знизилися на 4,1%. Після завершення торгової сесії з'являться результати Netflix, що надає сервіс прокату фільмів через інтернет. Напередодні публікації звіту акції компанії подешевшали на 0,8%.
Зростання індексів стримується непереконливими підсумками саміту Євросоюзу (ЄС) в Брюсселі 23 жовтня ц.р. Результати зустрічі не дали інвесторам яких-небудь відповідей на питання щодо розв'язання боргової кризи в Європі, і на ринку, як і раніше, панує невизначеність, відзначають аналітики. Втім, слід зазначити, що ще до старту саміту ЄС стало відомо, що конкретних рішень від зустрічі чекати не варто. Детальніший план виходу з ситуації, що склалася, європейські лідери пообіцяли розробити до повторної зустрічі, яка відбудеться 26 жовтня 2011 р.
В той же час напередодні представники європейської влади повідомили, що стали на крок ближче до повноцінної програми виходу з боргової кризи, що сприяє формуванню позитивного фону, на якому і проходять американські торги.
Зростання котирувань на відкритті торгів обумовлене і рядом операцій з області злиття і поглинань. Так, американська Cigna, що надає послуги страхування в області охорони здоров'я, домовилася про покупку Healthspring за 3,8 млрд дол. На тлі цих новин акції останньою підскочили на 33,7%. Крім того, американська високотехнологічна Oracle оголосила, що придбає Rightnow Technologies за 1,5 млрд дол. Папери Oracle подорожчали на 0,8%, котирування Rightnow Technologies додали 19,17%.
Станом на 17:09 за київським часом індекс Dow Jones виріс на 51,62 пункту (+0,44%) - до 11860,41 пункту, індекс S&Р - на 7,84 пункту (+0,63%) - до 1246,09 пункту, індекс Nasdaq - на 28,75 пункту (+1,12%) - до 2667,30 пункту.