ua en ru

Фондові торги в США 23 липня завершилися різностороннім рухом провідних індексів

Фондові торги в США 23 липня 2011 р. закрилися різностороннім рухом провідних індексів на тлі позитивної фінансової звітності найбільших американських корпорацій. Позитивний зовнішній фон двох останніх торгових днів минулого тижня забезпечило рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги понад діючу програму на 109 млрд євро, прийняте на екстреному саміті єврозони. Про це повідомляє РБК.
Нагадаємо, лідери валютного блоку домовилися, що Євросоюз і Міжнародний валютний фонд нададуть Афінам додаткове фінансування, причому Європа виділить свою частину через стабілізаційний фонд EFSF на термін мінімум 15 років і по ставці близько 3,5%. Крім того, фінансовий сектор погодився прийняти участь в новій програмі порятунку республіки. Визначено, що внесок банків та інших інституційних інвесторів у програму допомоги складе близько 37 млрд євро в 2011-2014 рр.
Стримуючим чинником для зростання індексів продовжує виступати невизначеність навколо дозволу ситуації із запобіганням "технічному дефолту" США, який, за відсутністю консенсусу законодавців, буде оголошений 2 серпня 2011 р. За підсумками чергового раунду переговорів між Президентом цієї країни Бараком Обамою і спікером палати представників конгресу США республіканцем Джоном Бейнером сторонам так і не вдалося досягти компромісу.
Акції банку Morgan Stanley подорожчали на 13% услід за публікацією позитивної квартальної звітності. Вартість паперів Goldman Sachs Group Inc. піднялася на 4,1%.
В центрі уваги інвесторів в ході сесії знаходилися котирування високотехнологічного сектору, які допомогли індексу Nasdaq досягти максимуму з лютого 2001 р. Другий за величиною в США виробник мікропроцесорів і розробник графічних рішень Advanced Micro Devices (AMD) додав у свій актив 21%: компанія привела прогноз продажів на II квартал поточного року, який виявився кращим за ринкові очікування. За даними AMD, замовлення на мікрочіпи ростуть.
Акції його конкурента, найбільшого в світі виробника мікропроцесорів Intel Corp., виросли в ціні на 3,4%. Ринкова капіталізація виробника персональних і планшетних комп'ютерів та інших високотехнологічних девайсів Apple Inc. збільшилася на 7,8%. У III кварталі поточного фінансового року Apple отримала 7,3 млрд дол. чистого прибутку, що на 125% більше порівняльного показника річної давності у розмірі 3,25 млрд дол. на тлі зростання продажів iРhones і iРad.
За підсумками торгової сесії 23 липня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 43,25 пункту (-0,34%) - до 12681,16 пункту, індекс S&Р піднявся на 1,22 пункту (+0,09%) - до 1345,02 пункту, а індекс Nasdaq виріс на 24,4 пункту (+0,86%) - до 2858,83 пункту.