ua en ru

Фондові торги в США 22 вересня відкрилися різким зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 22 вересня 2011 відкрилися різким зниженням провідних індексів на вкрай негативному інформаційному тлі стурбованості інвесторів при перспективами глобального економічного зростання і ситуацією з банківським фінансуванням. Приводом до песимізму послужили коментарі Федеральної резервної системи (ФРС) США. Американський Центробанк за підсумками чергового засідання з грошово-кредитної політики попередив про "значні ризики" погіршення стану американської економіки.
Експерти вказують, що всі ознаки свідчать про розвиток ситуації в напрямку другого витка кредитної кризи. Це обумовлює складну обстановку на фондових майданчиках світу, де сьогодні спостерігаються значні розпродажі.
Приводів до радості не можуть дати і оприлюднені сьогодні в США макроекономічні новини. О 15:30 за Києвом стало відомо, що в США число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 17 вересня 2011р., Порівняно з аналогічним показником попереднього тижня знизилася, проте не так сильно, як того очікували експерти. Показник склав 423 тис. при прогнозах в 420 тис.
Відкриття американських торгів 22 вересня ц.р. повторює відкриття європейських торгів, де в значний мінус пішли котирування банків і гірничодобувних компаній. Папери представників фінансового сектора США (Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Morgan Stanley) втратили в ціні від 2,5% до 4,6%. При цьому акції Bank of America подешевшали на 4,4%. На котирування банку могли вплинути дії міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, напередодні знизив довгостроковий кредитний рейтинг банку з А2 до Ваа1 з "негативним" прогнозом.
Акції алюмінієвого гіганта Alcoa подешевшали на 4,8%, мідьовидобувної Freeport McMoRan - на 7,8%. Понижувальний тиск на котирування ресурсодобувних компаній США можуть надавати новини з КНР, де останні дані свідчать про уповільнення зростання виробництва в обробному секторі. Згідно із прогнозом аналітиків, індекс, що відображає ситуацію в обробному секторі промисловості КНР, у вересні 2011р. продемонструє зниження третій місяць поспіль.
Котирування одного з найбільших в США компаній експрес-доставки FedEx Corp. обвалилися на 7,1% на тлі погіршення прогнозів по прибутку на поточний 2011-2012 фінансовий рік.
Станом на 16:47 за Києвом індекс Dow Jones знизився на 329,45 пункту (-3,06%) - до 10783,97 пункту, індекс S & P - на 33,04 пункту (-2,8%) - до 1134,1 пункту, індекс Nasdaq - на 68,82 пункту (-2,71%) - до 2469,37 пункту.