ua en ru

Фондові торги в США 21 червня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 21 червня 2010 р. закрилися зниженням провідних індексів, хоча на відкритті торгової сесії спостерігалося впевнене зростання основних біржових індикаторів, викликане, перш за все, новинами з Китаю, повідомляє РБК. Зокрема, рішення Народного банку КНР збільшити гнучкість обмінного курсу національної валюти - юаня - викликало натхнення американських інвесторів, які знов проявили готовність і бажання ризикувати.

В той же час керівництво Центрального банку Китаю заявило, що як і раніше не має наміру проводити політику значної ревальвації юаня, що сприяло появі невизначеності на ринку щодо рішучості Пекіна провести повномасштабне реформування курсової політики. На цьому фоні в банківському секторі спостерігалася негативна динаміка котирувань: акції Bank of America, J.P.Morgan Chase і Wells&Fargo подешевшали на 0,2%, 0,8% і 0,5% відповідно, папери Goldman Sachs Group і Morgan Stanley також втратили в ціні 0,32% і 0,35% відповідно.

Тим часом на тлі заяв ЦБ Китаю про збільшення гнучкості обмінного курсу юаня впевнено поповзли вгору ціни на метали, що, у свою чергу, позитивно позначилося на котируваннях крупних гірничовидобувних компаній. На закритті торгової сесії акції Alcoa і Freeport McMoRan Copper&Gold подорожчали на 5,5% і 3,3% відповідно.

Гравці фондового ринку продовжували стежити за розвитком ситуації навколо британської енергетичної компанії BP, акції якої торгуються і на Нью-Йоркській фондовій біржі. Напередодні компанія оголосила, що вартість робіт з ліквідації наслідків аварії, що сталася на буровій платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, досягла 2 млрд дол. В той же час в BP повідомили, що компанія планує залишитися одним з основних спонсорів Олімпійських ігор в Лондоні 2012 р., незважаючи на власні фінансові складнощі. На цьому фоні папери BP, що торгуються на NYSE, втратили в ціні 4,5%.

Певний інтерес гравців фондового ринку викликали новини з області злиття і поглинань, де спостерігалася надзвичайна активність. Напередодні стало відомо, що нідерландська хіміко-фармацевтична компанія Akzo Nobel N.V. продає свій підрозділ з виробництва крохмалю National Starch американській компанії Corn Products International (CPI), що спеціалізується на виготовленні продукції з кукурудзи. Як повідомляється в офіційному прес-релізі Akzo Nobel, вартість операції з CPI складе 1,3 млрд дол., при цьому вся сума буде виплачена готівкою. На закритті торгової сесії акції CPI впали в ціні на 8,5%.

Крім того, норвезька Acergy, що спеціалізується в області проектування і будівництва різних об'єктів інфраструктури облаштування глибоководних родовищ, домовилася про покупку конкурента Subsea 7 за більш ніж 2,4 млрд дол. Операція дістала схвалення рад директорів обох компаній. Зазначимо, що акції Acergy, крім того, що торгуються на фондовій біржі Осло, також входять до складу "високотехнологічного" індексу Nasdaq. На закритті торгової сесії акції компанії піднялися в ціні на 7,2%.

Вдало склалися торги і для іншого представника індексу Nasdaq - одного з найбільших в США виробників макаронів - компанії American Italian Pasta Company. Її акції злетіли в ціні на 26,2% на тлі інформації про те, що американська компанія, що займається виробництвом харчових продуктів, Ralcorp Holdings, купить American Italian Pasta Company за 1,2 млрд дол. Згідно умовам операції, Ralcorp придбає всі акції American Italian Pasta по 53 дол. за папір, причому вся сума буде виплачена готівкою. На цьому фоні акції Ralcorp Holdings подешевшали на 7,9%.

За підсумками торгів 21 червня 2010 р. Dow Jones знизився на 8,23 пункту (-0,08%) - до 10442,41 пункту, індекс S&P - на 4,31 пункту (-0,39%) - до 1113,2 пункту, індекс Nasdaq - на 20,71 пункту (-0,9%) - до 2289,09 пункту.