ua en ru

Фондові торги в США 20 червня закрилися зниженням котирувань в середньому на 2,3%

Фондові торги в США 20 червня 2013 р. закрилися найсильнішим за поточний рік зниженням провідних індексів. Біржові індикатори обвалилися в середньому на 2,3% на тлі несприятливих макроекономічних новин і песимізму інвесторів, пов'язаного з наміченим на середину 2014 р. згортанням програми скупки активів Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Нагадаємо, за підсумками дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку FOMC американського Центробанку глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке оприлюднив терміни згортання програми зі скупки активів, повідомивши, що QE3 може бути припинена вже в наступному році, якщо економіка країни, як і прогнозують аналітики, продемонструє ознаки відновлення. Стимулюючі заходи почнуть поступово скорочуватися вже в кінці 2013 р. і до середини 2014 р. програма скупки активів ФРС буде припинена, сказав Бернанке.

Зниження котирувань на американських торгових майданчиках послідувало і на тлі обвалу на товарних біржах. До кінця днів 20 червня ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet опустилися на 3%, що викликало зниження капіталізації нафтогазових компаній. Нафта дешевшала через ліквідацію довгих позицій, зумовленої побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії. Сигналом до активних продажів нафтових ф'ючерсів послужили дані про уповільнення темпів зростання економіки Китаю. За попередніми даними міжнародного інвестиційного банку HSBC, в червні індекс ділової активності в промисловості КНР Flash Manufacturing PMI склав 48,3 пункту проти 49,2 пункту в попередньому місяці. Нижче ключової позначки 50 пунктів даний показник залишається другий місяць поспіль і тепер опустився до найнижчого значення з вересня 2012 р. Тим часом аналітики раніше прогнозували, що в червні попереднє значення індексу HSBC Flash Manufacturing PMI складе 49,4 пункту.

На тлі слабких даних з КНР зниженням котирувань відзначилися і гірничодобувні компанії: акції алюмінієвого гіганта Alcoa знизилися в ціні на 1,17%, мідьовидобувної Freeport McMoRan - на 5,04%.

Негативна динаміка спостерігалася і серед американських банків: котирування Bank of America опустилися на 2,27%, Citigroup - на 3,29%, US Bancorp - на 0,37%.

З цікавістю інвестори спостерігали за битвою двох гігантів авіабудівної індустрії, яка розгорнулася на полях у Ле Бурже і завершилася без явної переваги в ту чи іншу сторону. Так, американський Boeing за підсумками ювілейного авіасалону "назбирав" у Ле Бурже замовлення на 442 літака на загальну суму 66 млрд дол., у той час як європейський Airbus завершив виставку в Ле Бурже із замовленнями на 466 машин на загальну суму 68,7 млрд дол . Котирування Boeing на закритті торгової сесії опустилися на 2,55%.

За підсумками торгової сесії індекс Dow Jones опустився на 353,87 пункту (-2,34%) - до 14758,32 пункту, індекс S&P знизився на 40,74 пункту (-2,50%) - до 1588,19 пункту, а індекс Nasdaq опустився на 78,56 пункту (-2,28%) - до 3364,64 пункту.