ua en ru

Фондові торги в США 19 липня закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 19 липня закрилися підвищенням провідних індексів, передає РБК. Аналітики відзначали ефект технічного відскоку (ринки акцій США 16 липня закрилися істотним зниженням провідних індексів, ведені негативною корпоративною звітністю). Опубліковані в останній день торгового тижня квартальні результати ряду "флагманів" американської економіки виявилися нижчими за прогнози аналітиків, що спричинило за собою загальне пониження на ринку.

Відзначимо, що у відсутність статистичних даних по економіці США на перший план виходять саме корпоративні новини, які, в цілому, подали підтримку ринку. Інвестори звернули увагу на звіт International Business Machines Corp. (найбільший у світі провайдер комп'ютерних послуг представив звіт за II квартал 2010 р.), який перевершив прогнози аналітиків. Чистий прибуток компанії збільшився на 9,1% і склав 3,39 млрд дол. (роком раніше - 3,1 млрд дол.). Виручка IBM за підсумками II кварталу 2010 р. зросла на 2% - до 23,72 млрд дол. На цьому фоні акції компанії піднялися в ціні на закритті торгової сесії на 1,4%.

Крім того, відзвітувала американська нафтосервісна Halliburton Co. Чистий прибуток компанії за I півріччя 2010 р. зріс на 6,9% і склав 690 млн дол. проти 645 млн дол., отриманих за аналогічний період роком раніше. Звіт перевершив прогнози аналітиків і відвів котирування компанії вгору (+6%). Відзначимо, що на цьому фоні добре йшли справи і у іншої нафтосервісної компанії Schlumberger, акції якої подорожчали на 4,4%. В цілому, в енергетичному секторі котирування демонструють висхідну динаміку: акції ExxonМobil і Chevron подорожчали на 0,8% і 0,7% відповідно.

Не обійшли увагою гравці фондового ринку і звіт другого за величиною в США виробника інтегральних мікросхем Texas Instruments Inc. Чистий прибуток компанії в II кварталі 2010 р. збільшився майже в три рази - до 769 млн дол. За аналогічний період 2009 р. компанія отримала чистий прибуток у розмірі 260 млн дол. Акції компанії подорожчали на закритті торгів на 3,2%.

Певний вплив на хід торгової сесії здійснила інформація про те, що спільне підприємство фінської Nokia Corp. і німецького Siemens AG викупить у американського виробника засобів і устаткування для зв'язку Motorola Inc. велику частину інфраструктурного підрозділу по виробництву і обслуговуванню устаткування безпровідного зв'язку за 1,2 млрд дол. На цьому фоні акції Motorola Inc. піднялися в ціні на 5,6%.

Тим часом негативним інформаційним фоном у ході американських торгів служили заяви аналітиків міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, яке понизило рейтинг урядових облігацій Ірландії до Аа2 з Аа1, прогноз - "стабільний". На думку експертів рейтингового агентства, зниження рейтингу відображає втрату фінансової стійкості економіки Ірландії унаслідок істотного зростання держборгу по відношенню до ВВП країни - до 64% до кінця 2009 р. з "докризових" 25%. Як наголошується в повідомленні Moody's, Ірландії довелося пережити істотне скорочення ВВП, починаючи з 2008 р., що стало результатом серйозного скорочення податкових надходжень до бюджету країни.

За підсумками торгів 19 липня 2010 р. індекс Dow Jones підвищився на 56,53 пункту (+0,56%) - до 10154,43 пункту, індекс S&Р - на 6,37 пункту (+0,6%) - до 1071,25 пункту, а індекс Nasdaq - на 19,18 пункту (+0,88%) - до 2198,23 пункту.