ua en ru

Фондові торги в США 18 травня 2012 р. завершилися зниженням провідних індексів на тлі дебюту Facebook

Фондові торги в США 18 травня 2012 р. завершилися зниженням провідних індексів на тлі дебюту Facebook в рамках IPO, від якого учасники ринку чекали більшого. Після закінчення торгової сесії вартість акцій соціальної мережі Facebook, яка здійснила одне з найуспішніших в історії IPO, на американській біржі Nasdaq склала 38,2318 дол./акція. Перші угоди по паперам з тикером FB пройшли за ціною 43 дол. за ціною первинного розміщення в 38 дол./акція, однак пізніше ціна опустилася майже до первісної. Котирування компанії виросли на 0,61%.

Через відсутність макроекономічної статистики в США на перший план вийшли корпоративні новини і новини з Європи, де відбувається ескалація боргової кризи на тлі дій рейтингових агентств. 17 травня ц.р. міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з B - до ССС, пославшись на підвищений ризик виходу країни із зони євро. Погіршили ситуацію на фондовому ринку і дії агентства Moody's, яке знизило довгостроковий рейтинг платоспроможності 16 іспанських банків, включаючи найбільший Banco Santander S.A.

Негативно на настрій інвесторів вплинула і неофіційна інформація про те, що канцлер ФРН Ангела Меркель запропонувала Греції провести національний референдум з питання членства країни в єврозоні і готовності надалі проводити жорстку програму економії. Уряд Німеччини цю інформацію спростував.

На закритті підвищенням вартості акцій на 0,37% відзначився багатогалузевий конгломерат General Electric після того, як компанія заявила про намір удвічі збільшити число спільних підприємств в Китаї з нинішніх 28.
Зростанням котирувань характеризуються і акції високотехнологічного сектора. Капіталізація інтернет-гіганта Yahoo! виросла на 3,7% на тлі інформації про те, що компанія перебуває на завершальній стадії переговорів про продаж частки в Alibaba Group Holding Ltd.

Папери Salesforce.com (розробник однойменної CRM-системи) підскочили на закриття торгів на 8,8% на тлі оприлюднених фінансових результатів за I квартал 2012 р., які перевершили прогнози аналітиків. В той же час досить прохолодно були сприйняті ринком дані Autodesk (найбільший у світі постачальник програмного забезпечення для промислового та цивільного будівництва, машинобудування, ринку засобів інформації та розваг) за I квартал 2012 р., на тлі чого котирування компанії впали на 13%.

За підсумками торговельної сесії 18 травня індекс Dow Jones знизився на 73,11 пункту (мінус 0,59%) - до 12369,38 пункту, індекс S&P - на 9,64 пункту (мінус 0,74%) - до 1295,22 пункту, індекс Nasdaq знизився на 34,9 пункту (мінус 1,24%) - до 2778,79 пункту.

Нагадаємо, індекси на закритті фондових торгів у США 17 травня впали до мінімуму за чотири місяці.