ua en ru

Фондові торги в США 18 червня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги у США 18 червня відкрилися зниженням провідних індексів напередодні експірації опціонів і ф'ючерсів на акції і індекси, передає РБК. У зв'язку з цим трейдери очікують, що сесія складеться сьогодні достатньо спокійно і волатильність, що спостерігалася попередніми днями, дещо спаде. Крім того, відсутні і статистичні дані щодо американської економіки, які могли б внести істотні зміни до динаміки котирувань на американських фондових торгах.

Зовнішнє тло торгів сьогодні, швидше, негативне: фондові торги в Європі відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів, фондові торги в Японії у відсутність важливих новин завершилися незначним зниженням звідного індексу Nikkei (-0,04%).

На думку голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Дональда Кона, фіскальні проблеми Європи продовжать впливати на американські ринки аж до 2011 р. Тому додатковим приводом для оптимізму слугує відсутність гнітючих новин з цього регіону, економічний стан якого останнім часом викликає у американських гравців неспокій.

У секторі паперів енергетичних компаній спостерігається сьогодні негативна динаміка котирувань - так, акції нафтових ExxonМobil і Chevron подешевшали на 0,1% і 0,5% відповідно. В той же час інвестори продовжують стежити за розвитком ситуації навколо британської нафтової компанії BP. Сьогодні стало відомо, що міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило кредитний рейтинг BP на три ступені - до рівня А2 з Аа2 і помістило довгострокові кредитні рейтинги ВР на перегляд з можливим пониженням.

Проте, акції BP, що торгуються на NYSE, продовжують дорожчати. На відкритті фондових торгів у США вони додали в ціні 2,1%. Не дивлячись на критику з боку Вашингтона і неприхильність аналітиків Moody's, на підтримку британської компанії вже виступило Сполучене Королівство. Зокрема, міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн під час прес-конференції заявив, що ВР неймовірно важлива для Сполученого Королівства. Дж.Осборн також відзначив, що ВР важлива не тільки для британської, але і для американської економіки, оскільки співробітниками компанії також є і безліч громадян США.

Сприятливо складаються торги для виробника комп'ютерних компонентів Smart Modular Technologies, який опублікував прогноз за обсягом продажів на кінець IV кварталу поточного фінансового року. За даними компанії, виручка від продажів становитиме як мінімум 200 млн дол., що вище за консенсус-прогнозів аналітиків. В результаті акції компанії злетіли в ціні на 8,2%. Відзначимо, що компанія входить до складу високотехнологічного індексу Nasdaq. На цьому тлі вдало тривають торги і для інших високотехнологічних компаній індексу: папери Micron Technology і Intel Corp. подорожчали на 0,6% і 0,1% відповідно.

На відкритті торгової сесії на 0,8% подешевшали акції американського виробника засобів і устаткування для зв'язку, компанії Motorola Inc., яка, за неофіційними даними, має намір погасити частину свого боргу і вкласти кошти в реабілітацію свого підрозділу з виробництва мобільних телефонів, фінансове положення якого залишає бажати кращого.

За станом на 17:00 за київським часом Dow Jones знизився на 3,48 пункту (-0,03%) - до 10430,69 пункту, індекс S&Р - на 1,39 пункту (-0,12%) - до 1114,86 пункту, індекс Nasdaq - на 2,49 пункту (-0,12%) - до 2303,91 пункту.