ua en ru

Фондові торги в США 17 травня завершилися переважно зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 17 травня 2011 р. завершилися переважно зниженням провідних індексів на тлі новин з Європи та корпоративної звітності в США. Відзначимо, що новини з Європи забезпечили торгів негативний фон, враховуючи сумніви інвесторів у здатності периферійних країн єврозони виплатити свої борги. Крім того, нервозності на торгових майданчиках сприяли і чутки про реструктуризацію грецької заборгованості. Тим часом відбулася на початку тижня зустріч міністрів фінансів країн єврозони не внесла визначеності з цього питання, передає РБК.
Корпоративні новини також не сприяли оптимізму інвесторів. Так, розчаруванням для ринку став фінансовий звіт найбільшого в світі виробника персональних комп'ютерів - американської Hewlett-Packard (HP), яка дала негативний прогноз на 2011 р., що чинило тиск на високотехнологічний індекс Nasdaq. На тлі опублікованого фінансового звіту котирування компанії на закритті торгів обвалилися на 7,26%.
Конкурент HP - високотехнологічна Dell опублікувала свій фінансовий звіт уже після завершення торгової сесії. Аналітики відзначають, що до результатів Dell була прикута пильна увага ринку, тому що трейдери, грунтуючись на них, намагалися визначити, чи є негативний прогноз HP загальним трендом для компаній даного сектора або ж долею лише деяких з них. Відзначимо, що вийшли дані не виправдали песимістичних очікувань і значно перевершили прогнози аналітиків. Напередодні публікації фінансового звіту акції компанії подешевшали на 0,63%. Тим часом в ході торгів після завершення регулярної торгової сесії (after hours trading), коли стало відомо про результати Dell, акції компанії злетіли в ціні більш ніж на 6%.
Після завершення торгової сесії вийшов звіт ще одного представника високотехнологічного сектора - компанії Analog Devices. Чистий прибуток компанії за підсумками II кварталу 2011 фінансового року виріс на 45%. Компанія пояснила це тим, що землетрус в Японії підігріло попит на продукцію Analog Devices, що сприяло зростанню продажів. Напередодні публікації цих даних акції компанії подешевшали на 0,79%.
Крім того, увагу трейдерів було зосереджено і на американських рітейлерів, сезон звітності для яких розпочався не дуже вдало - в ході попередньої торгової сесії котирування більшості американських рітейлерів пішли в "мінус" через невдалий квартального звіту компанії Lowe's. Напередодні свій звіт за I квартал 2011-2012 фінансового року опублікував найбільший в світі рітейлер Wal-Mart.На тлі оприлюднених даних акції компанії опустилися в ціні на 0,94%. Між тим вдалішим виявився звіт рітейлера товарів для облаштування будинку Home Depot, акції якого виросли в ціні на 1,14%.
За підсумками торгів 17 травня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 68,95 пункту (-0,55%) - до 12479,42 пункту, індекс S&P опустився незначно на 0,49 пункту (-0,04%) - до 1328 , 98 пункту, в той же час індекс Nasdaq підвищився на 0,90 пункту (+0,03%) - до 2783,21 пункту.