ua en ru

Фондові торги в США 14 жовтня закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 14 жовтня 2013 р. закрилися підвищенням провідних індексів. Всі три індекси пішли в "зелену" зону у зв'язку з тим, що американські інвестори знову отримали надію на те, що політики зможуть незабаром прийняти рішення по прийняттю бюджету, припинення "шатдауна" і підняття "стелі" держборгу країни.

Інвестори, возлагавшие великі надії в цих питаннях на минулий уїкенд, були дуже розчаровані: вихідні дні пройшли, а конгресмени так і не змогли прийти до домовленості і впоратися з накопиченим проблемами. У зв'язку з цим торгова сесія відкрилася в "червоному полі.

Проте в ході торгів з'явилася нова надія, що дозволила всім трьом індексами виправити позиції і фінішувати з позитивною динамікою. Ключову роль зіграли новини про те, що Президент США Барак Обама і віце-президент Джо Байден планують зустріч з конгресменами. Зустріч була відкладена, але інформація про неї встигла дати поштовх провідним індексам і подарувати надію інвесторам на те, що політики дещо наблизилися до вирішення вже майже критичної ситуації.

Нагадаємо, американські біржі вже деякий час знаходяться під тиском у зв'язку з "шатдауном", передбачають припинення роботи організацій держсектора і викликаний неприйняттям в строк бюджету країни, а також проблемою збільшення планки держборгу країни, яка, в свою чергу, може стати причиною дефолту.

День також опинився небагатий на макроекономічні дані, які традиційно стають потужними каталізаторами для торгів. Досить убога за останній час публікації макроекономічних новин із США найчастіше пов'язана з призупиненням роботи організацій держсектора.
Акції компанії Netflix, що надає послуги інтернет-прокату відео, додали в ціні більше 7,8%. Приводом для цього стала інформація, що Netfix веде переговори з американською Comcast і низкою інших компаній, що надають послуги кабельного телебачення. Компанія розраховує, що її сервіс потокового відео буде включений в якості додатку до абонентським телевізійних приставок. Акції Comcast зросли на 0,9%.

Акції туристичної Expedia впали на 6,2% у зв'язку з тим, що аналітики Deutsche Bank знизили рекомендації по паперах компанії з "продавати" до "тримати".

Цінні папери Whirlpool також відчутно просіли в ціні на тлі заяви аналітиків дослідницької Cleveland Research про те, що попит на побутову техніку знизився порівняно з попереднім місяцем. Папери Whirlpool втратили 6,5% від вартості.

Котирування соцмережі Facebook, навпаки, зросли на 0,8%. Приводом для цього стало повідомлення про те, що гігант має намір придбати ізраїльську компанію Onavo, розташовану в Тель-Авіві. Деталі угоди поки розкриті не були, але, за оцінками ділових ЗМІ, вона може стати найбільшим приєднанням для ізраїльської компанії. Крім того, успішне її завершення "подарує" Facebook його перший офіс на території Ізраїлю.

За підсумками торгової сесії 14 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones виріс на 64,15 пункту (+0,42%) - до 15301,26 пункту, індекс S&P підвищився на 6,94 пункту (+0,41%) - до 1710,14 пункту, а індекс Nasdaq - на 23,40 пункту (+0,62%) - до 3815,28 пункту.